Vad betyder dina cravings?

När man tittar specifikt på vissa matintag är känslor en av de vanligaste orsakerna till att man äter för mycket.  Våra begär tenderar att manifestera sig när vi känner oss sårbara. Istället för att uttrycka våra känslor tenderar vi att fylla dem med "komfort" föda som ger våra kroppar en falsk känsla av mättnad. Efter ett tag lär sig din kropp denna rutin och skickar begär för att skapa en kortsiktig ökning av kemiska komponenter. Genom att ta reda på den verkliga betydelsen av dina sug kan du få insikt om vad som verkligen gnagar dig på insidan.

Beror suget inte på något mentalt så brukar oftast återkommande sug bero på näringsbrister, vätskebrist eller obalans i magen. Det är enkelt att tro att bara för att vi är sugen på en viss föda så är det något i denna föda vi behöver, att vi bör äta detta. Detta stämmer inte alltid. Jag har hört gravida kvinnor vara sugen på väldigt konstiga saker som vägdamm! inte betyder detta att kroppen behöver dammet.

Att ha lite kunskap om vad våra begär kan betyda kan det hjälpa oss att minska ohälsosamma vanor och dåliga matval. Följande är de vanligaste sugen och en utgångspunkt för dig att känna efter vad ditt sinne och kropp verkligen försöker berätta för dig.

Sugen på godis eller annat sött

  • Fysisk trött eller brist på energi

  • Vätskebrist

  • Obalanser i blodsockret

  • Levern behöver glukos

Det har gjorts ett antal studier som visar att socker kan påverka samma hjärnregioner som droger och alkohol. Detta beror på att enkla kolhydrater, som socker, smälts snabbare än komplexa kolhydrater och ger en omedelbar energiförstärkning. Choklad metaboliseras också specifikt till serotonin, ett humörhöjande hormon, vilket begären också kan relateras till ett känslomässigt behov.

Vad ska man äta istället?

Om du är sugen på något sött, ät istället frukt. Att ge sig på kakor, kakor, läsk eller annat godis kommer bara att förvärra problemet och orsaka en blodsocker berg och dalbana som leder till fler begär. Färsk frukt fyller på dina glukos depåer, ger näring och vätska. Du kan inte fungera som en människa utan glukos som finns i frukten, det enkla sockret som din kropp bryter ner mat. Glukos ger energi till din hjärna, ditt nervsystem och cellerna i hela kroppen. Om du försöker skära ut allt naturligt socker från din kost, kommer din kropp förr eller senare att tvinga dig att "fuska" eftersom varje muskel i din kropp behöver glukos. Chansen är stort att du kommer att bli sugen på något som inte ger dig näring, som tex choklad biten.

Handlar det om sinnet så prata med nära och kära, gå långa promenader. All aktivitet som får dig att må bra är att föredra. Det viktiga är att komma ihåg att det finns en skillnad mellan sötma som läker och sötma som tillfälligt plåster på såren.

Sugen på salt

  • Låga elektrolytnivåer

  • Uttorkning

  • Jod brist

  • Emotionell påfrestning och stress

Konstant stress kan leda till binjure utmattning. Din kropp önskar salt när dina stressnivåer intensivt höjs under en längre tidsperiod och tappar binjurens förmåga att skapa aldosteron, ett hormon som hjälper till att behålla natrium. Med reducerade nivåer av natrium kan kroppen inte ta upp en korrekt mängd vatten och kan torkas ut, därav törsten och suget efter salt. Sug efter salt kan också vara relaterad till jodbrist, eftersom det är kroppens sätt att tala om att vi behöver saltet och andra mineraler.

Vad ska man äta istället?

Istället för att äta upp en hel påse potatischips, försök välj mer hälsosamma sätt. Konsumera livsmedel rika på vitamin B, mängder av grönsaker och frukter som stödjer dina binjurar. Även att du äter ofta för dina binjurar för att ge dem en chans att vila och läka. Du bör fylla på elektrolyterna genom att dricka något som har rätt balans av elektrolyter, tex kokosvatten och/eller gurka/citron vatten, även att du konsumerar sjögräs varje dag för ditt jod intag och andra näringsämnen.

Träning är även ett bra sätt för att balansera din kropp och som hjälper dig med negativ stress från kroppen. Dessutom, meditation och annan avslappning som lär dig att leva i nuet är också bra för att balansera dig mentalt.

Sugen på fett

  • Kan vara näringsbrist

  • Kan vara brist på de essentiella fettsyrorna

  • Obalans i magen

Om du hela tiden överdrivet äter mängder av fet mat, är din kropp antagligen i obalans. Konsumerar du ofta fet mat istället för frukt och grönsaker ger du inte din kropp den näring den behöver. Fett från fel källa är även mycket skadligt för levern och kan göra den överbelastad, vilket även kan skapa brist på vissa näringsämnen då dessa normalt lagras i levern. Dessutom, skapar fet kost att du känner dig uppblåst och din kropp hamnar i slöhet och matkoma, vilket kommer att få dig att känna dig ännu sämre.

Vad ska man äta istället?

Minska på oljor och fett från animaliskt och välj fett från växtriket som ger dig de essentiella fettsyrorna, tex chiafrön, valnötter, sesamfrön mm. Konsumera även mer grönsaker, dessa innehåller mer fett än vad man tror, det rätta fettet som vi är designade för att konsumera. Dessutom innehåller gröna grönsaker mängder av kalcium.

Sugen på kött och charkuterier

Många gånger beror detta på dina bakterier i magen.

Goda bakterier, de som lever i symbios med oss- livnär sig på frukt och grönsaker.

Dåliga bakterier som kan bidra till sjukdom- livnär sig på kött, snabbmat, skaldjur, ägg och mejerivaror

Vi lever med biljoner bra bakterier som lever i symbios med oss. Vi hjälper dem, de hjälper oss. En månad på en växtbaserad diet resulterar i en ökning av de goda bakterierna och en minskning av de dåliga. Köttätare har en viss bakterieflora i magen som livnär sig på animaliskt protein. När du äter mindre av detta eller har en “meatfree måndag” kan dessa sug uppstå just för att dessa bakterier vill överleva. Men, dessa bakterier är inte bra för dig och detta sug betyder inte att du behöver kött. Vad din kropp behöver är näringsämnen från frukt och grönsaker.

Sugen på ost

Ost är ett speciellt fall, eftersom det innehåller Casomorphins. Dessa ämnen, som är en tiondel så kraftfulla som morfin, har en liknande effekt på hjärnan och utlöser opiater och vissa människor är mer mottagliga än andra. Opiaterna leder till sug och beroende. Läs mer om detta här.

GRATIS MINIKURS

Har du gått min gratis minikurs om att läka kroppen naturligt? Är du redo att få kunskaper om vad för kost du bör konsumera för en daglig läkning av kroppen? Denna minikurs visar dig vad du behöver veta. Klicka här för att anmäla dig gratis.


Referenser:

https://nutritionfacts.org/video/microbiome-we-are-what-they-eat/

https://www.pcrm.org/news/exam-room-podcast/food-addiction-why-we-cant-stop-eating

https://www.richroll.com/podcast/robynne-chutkan-microbiome/

https://robynnechutkan.com/