Sanningen om mejerivaror - Del 1 -beroende

Sanningen om mejerivaror - Del 1 -beroende

Som Näringsfysiolog får jag ständigt höra att “Jag har mycket svårt att sluta med mejerivaror, och speciellt ost". Det finns en skrämmande anledning till detta. Ett beroende och orsaken är proteinet kasein. Läs vidare.

Svaret är casomorfin, från mjölkproteinet, kasein. Egenskaperna hos casomorfin är att det har en opioid effekt. Vilket är bland annat världens äldsta kända drog. Opioider är kända för att få en kick av extrem upprymdhet och välbefinnande.  Beroendet kan utvecklas med att du inte kan sluta äta mejerivaror, speciellt ost, vilket kan leda till abstinenssyndrom om du slutar plötslig. De beroendeframkallande egenskaperna hos kasein är det tyvärr inte många som vet om (det skulle ju inte vara bra för ost industrin liksom….)

Eftersom kasein bryts ner i magen som producerar peptiden, casomorfin, frigör den även histamin, vilket också är varför så många människor är allergiska mot mejeriprodukter. Beräknat 70% av befolkningen över hela världen! (Ett stort bevis på att vi inte är gjorda att konsumera mejerivaror). Också… som jag har sett i min praktik är att andra allergier ni har kan avta när ni slutar med mejerivaror.

När mjölken omvandlas till ost, avlägsnas större delen av vattnet och lämnar koncentrerat kasein och fett kvar. Så koncentrerade mejeriprodukter, som ost, har särskilt höga nivåer av opiater. 

Varför finns opiater i däggdjurs mjölk?

Dr Neal Barnard, är en amerikansk författare, klinisk forskare och grundande president i läkarkommittén för ansvarig medicin (PCRM) förklarar om casomorphin: "det verkar som om opiater från modersmjölk ger en lugnande effekt på spädbarnet och faktiskt kan vara orsaken till moder- barn kontakten. Psykologiska band har alltid en fysisk orsak. Så, modersmjölk ger en drogliknande effekt på barnets hjärna som säkerställer att barnet kommer att binda sig till mamma och fortsätta att dricka mjölken och få de näringsämnen som alla barn behöver. En helt naturlig process.

Vilka mer biverkningar har casomorphin?

Förstoppning- Liksom andra droger sänker casomorfiner tarmrörelserna. Därför är en av anledningarna till mejeriprodukter ger förstoppning, precis som opiat smärtstillande medel ger.

Autism mm - Europeiska byrån för livsmedelssäkerhet, gjorde en undersökning av vetenskaplig artikel från 2009 för att avgöra möjliga hälsoeffekter av casomorfiner och dess aktiva peptider. Givetvis är casomorfiner beroendeframkallande som många andra läkemedel.

Det finns diskussioner om hur mycket av casomorfinerna som passerar över tarmväggen och kommer in i blodflödet och slutligen korsar blod-hjärnbarriären mm. Detta diskuteras i studier som medför detta som en faktor för autism mm.

Frågan är inte huruvida casomorfinerna själva har potentiellt skadliga hälsoeffekter, frågan är att mjölkprodukter i stort sett har potentiellt skadliga hälsoeffekter!
Och svaret är ett stort JA.

Casomorfinerna förklarar bara varför vi gillar ost så mycket och varför det är så svårt att ge upp det. Vad för andra orsaker finns det att ge upp mejeriprodukter?

Läs vidare i Del 2 och Del 3

 

Referenser:

1. Kurek M, Przybilla B, Hermann K, Ring J (1992). “A naturally occurring opioid peptide from cow’s milk, beta-casomorphine-7, is a direct histamine releaser in man”. Int Arch Allergy Immunol 97(2): 115–120. doi:10.1159/000063326. PMID 1374738.

2. Review of the potential health impact of β-casomorphins and related peptides European Food Safety Agency, Scientific Report (2009) 231, 1-107

3. https://nutritionfacts.org/video/animal-protein-compared-cigarette-smoking/

 

Sanningen om mejerivaror Del 2 -tillväxt hormon

Sanningen om mejerivaror Del 2 -tillväxt hormon

Har du svårt att få upp "den"

Har du svårt att få upp "den"