Har du gått på protein myten?

Har du gått på protein myten?
Konsumtion av animaliska produkter och bearbetade livsmedel orsakar minst 14 miljoner dödsfall runt om i världen varje år. Det här är inte ett misslyckande av vår viljestyrka, enligt Världshälsoorganisationen. Detta är ett misslyckande av politisk vilja att ta på sig stora affärer. Det finns inte många regeringar som är villiga att prioritera hälsa över pengar. Som vi lärde oss av erfarenheterna av tobaksindustrin kan ett kraftfullt företag sälja allmänheten nästan vad som helst.

Var kommer denna protein myten ifrån?

Det var faktiskt över 70 år sedan när vi fick veta att vi behöver mer protein. Ett vilseledande faktum som gynnar mejeri- och köttindustrin.
Det var en omfattande omräkning av proteinkravet på 1970-talet, vilket ändrade teorin om "proteinbrist". Proteinmängds kravet för spädbarn gick från en rekommenderad 13% av de dagliga kalorierna, till 10%, 7% och därefter 5%. Men tills idag finns det fortfarande dom som är helt besatt av protein. De som stödjer Paleo dieter, till exempel, försöker marknadsföra högt proteininnehåll ur ett evolutionärt perspektiv, vilket är just pengar.... då vi åt mest växter förr. Idag är protein en penningindustri.

 Var får du ditt protein från?

Så det en är en gammal myt att växter inte innehåller all den protein du behöver. Växter innehåller ALL den protein du behöver.
Protein innehåller essentiella aminosyror, vilket betyder att våra kroppar inte kan tillverka dem; så proteinet måste komma från vår kost. Samma sak med många andra djur. Alla essentiella aminosyror härrör från växter (och mikrober), och alla växtproteiner har alla essentiella aminosyror. Så varför gå igenom en ko eller andra djur för proteinet?
Det enda riktigt "ofullständiga" proteinet i matväg är gelatin, som saknar aminosyran tryptophan. Så den enda proteinkällan som du inte kan leva på för resten av ditt liv är Jello. Så all den protein du behöver finns i växter. Bara ät frukt och grönsaker och du behöver inte oroa dig.

Människor är mer benägna att drabbas av proteinöverskott än proteinbrist

De negativa effekterna i samband med långvariga högprotein dieter kan inkludera störningar i ben- och kalciumbalans, njursjukdom, ökad cancerrisk, leversjukdomar och kranskärlssjukdomar. Därför finns det för närvarande inget rimligt vetenskapligt bevis för att rekommendera högt proteininnehåll över det rekommenderade dagliga behovet på grund av sjukdoms riskerna.

Men är inte proteinet från växter sämre? 

Konceptet att proteinet från växter är sämre än animaliskt protein är från studier som utförts på gnagare för mer än ett sekel sedan. Forskare fann att bebis råttor inte växer lika bra på växter. Men bebis råttor växer inte lika bra på bröstmjölk från människan heller; så betyder det att vi inte borde amma våra barn? Löjligt! De är råttor. Rått mjölk har tio gånger mer protein än människomjölk, eftersom råttor växer ungefär tio gånger snabbare än mänskliga barn.

Måste vi kombinera Proteinet?

Så för ungefär 40 år sedan kom myten om "proteinkombination". Konceptet var att vi behövde äta "komplementära proteiner" tillsammans, till exempel ris och bönor, för att kompensera för deras protein kombination för att få i oss alla aminosyror. Myten att växtproteiner är ofullständiga, att växtproteiner inte är lika bra, att man måste kombinera proteiner vid måltider. Detta har varit en stor myt i flera decennier. 2001 erkändes det att "proteiner från växter ger dig alla essentiella aminosyror, ingen anledning att kombinera komplementära proteiner."

Proteinåtervinningsprogram

Det visar sig att vår kropp upprätthåller fria aminosyror som den kan använda för att göra kombinationen åt oss, för att inte tala om det massiva proteinåtervinningsprogrammet som vår kropp har. 90 gram protein dumpas i matsmältningssystemet varje dag från vår egen kropp för att brytas ner och sättas ihop igen, så vår kropp kan blanda och matcha aminosyror, oavsett vad vi äter, vilket gör det praktiskt taget omöjligt att även designa en diet av bara växter med tillräckliga kalorier, men brist på protein.

Det finns ingen anledning att oroa sig för protein. Det är nästan intill omöjligt att få brist på protein. Bara ät.

Hur mycket protein behöver vi egentligen? 

Vuxna behöver inte mer än 0,8 eller 0,9 gram protein per hälsosam kilo kroppsvikt per dag. Så tex. jag väger 55 kg. Jag behöver inte mer än 44 g av protein per dag. Och vet du.. Jag får faktiskt i mig mindre än 44 gram protein per dag och jag bygger ändå muskler! I genomsnitt får även vegetarianer och veganer 70% mer protein än de behöver varje dag. Så den mängden protein en vanlig köttätande Svensson får i sig dagligen är väldigt skadligt.

beach Calvin.jpg

Calvin, vegansk bodybuilder. Får i sig ca 70 gram protein/dag från enbart växter

Calvin, min partner som är vegansk bodybuilder får i sig ca 70 gram protein dagligen från frukt, grönsaker och baljväxter (han håller inte ens reda på hur mycket protein han konsumerar). Han är 173 cm lång. Vet ni vad han äter efter ett gym pass? en stor skål med frukt och lite nötter. Inga protein tillskott. Han fokuserar enbart på kolhydrater. Att vi behöver ett högt protein intag är en av de största myterna där ute.

Här kommer några exempel på hälsoproblem knutna till högt protein innehåll.  

Cancer

Det visar sig att upp till 12 gram protein per dag kan undvika matsmältningen, och när den når tjocktarmen, kan den omvandlas till giftiga ämnen, som ammoniak. Denna nedbrytning av osmält protein i tjocktarmen kallas förruttnelse; så, lite kött kan faktiskt hamna i vår kolon. Problemet är att några av biprodukterna från denna process kan vara giftiga.

Det finns protein i växter också. Men skillnaden är att animaliska proteiner har mer svavelhaltiga aminosyror som metionin (som är mest koncentrerad i fisk, kyckling, ägg, nötkött och mejeri och mycket mindre i växter) som kan omvandlas till vätesulfid i vår kolon. Vätesulfid är den ruttna ägg gasen du antagligen har känt från dig eller din partner och den lukten kan orsaka förändringar i tjocktarmen som ökar risken för cancer.

 IGF-1 tillväxthormon

De flesta maligna tumörer är täckta i IGF-1-receptorer, vilket är ett insulin tillväxthormon. Men om det finns mindre IGF-1 cirkulerande i kroppen är det en mindre chans att det utvecklas till cancer. Så hur fungerar det? ... .När du äter en mängd protein, reagerar din lever som whoa, titta på allt detta. Vad ska vi göra med allt protein? Vi kan inte bara slösa bort det; vi måste göra något med detta!. Låt oss börja växa saker. Så din lever bestämmer sig för att börja pumpa ut IGF-1 för att ge signaler till dina celler i kroppen, att de ska växa! Var fruktsam och multiplicera. Spara ingenting, bli galen, se hur mycket överskott protein vi fick jobba med!

Problemet är naturligtvis att några av de nya tilläggen kan vara tumörer. När du är en vuxen människa är celltillväxt något vi vill sakta ner - inte öka.

Rökning jämfört med att äta kött

Du har säkert hört talas om nitrosaminer, vilket är cancerframkallande ämnen som finns i cigarettrök. De anses vara så giftiga att cancerframkallande ämnen av denna styrka i någon annan konsumentprodukt avsedd för konsumtion skulle förbjudas omedelbart. Om så var fallet borde de behöva förbjuda köttEn korv har så många nitrosaminer och nitrosamider som fem cigaretter. Och dessa cancerframkallande ämnen finns även i färskt, obearbetat kött: biff, kyckling och fläsk. 

Men äter du enbart växter och frukter en dag så kan nästan alla dessa cancerframkallande ämnen spolas ut ur ditt system. Men oftast äter man någon form av djur föda varje dag och dessa ämnen förblir i din kropp...Så, giftiga nitrosaminer bör förbjudas omedelbart, men är fortfarande tillåtna för försäljning i cigaretter och kött eftersom cancerämnena finns där naturligt, precis som hem-järnet. Inte tillräckligt säker för att exponeras för den allmänna befolkningen, men tillåts för försäljning i kött charken...🤔

Stress

Stressar du mycket? Då bör du ta bort köttet från din tallrik..... En enda måltid högt i animaliskt protein kan nästan dubbla nivån av stresshormon i blodet inom en halv timmes konsumtion. Ge någon en måltid av kött, tonfisk, ost, och stresshormonnivåerna skjuter upp. Men istället ge någon en grönsakssoppa med ris, och stresshormonnivån går ner efter måltiden.
Och tänk om du äter köttet, fisk, mjölk måltid efter måltid, dag efter dag. Du kan kroniskt stimulera dina stresshormoner och öka frisättningen av hormoner som kan öka ditt blodtrycket.

Diabetes

En kost med mycket av de naturliga kolhydrater kan sänka insulinresistensen. Insulinresistens är rotproblemet till typ 2-diabetes. Hos människor med högt protein och fett ökar insulinresistensen då sockret inte går in i blodet i våra celler så lätt det borde göra, och levern producerar då för mycket socker. Med tiden kan detta leda till diabetes typ 2.

TMAO
När vi äter Kolin och karnitin rik mat -som kött, ägg och mejerivaror -kan dessa ämnen omvandlas av tarmfloran till trimetylamin, som sedan kan omvandlas till TMAO i vår lever-detta är en giftig förening som kan öka risken för hjärtsvikt, njursvikt och ateroskleros (hjärtattacker och stroke).

Det finns fler nackdelar med högt protein innehåll. Det får bli en annan artikel så ni orkar läsa :)

 

Referenser:

Allen NE, Appleby PN, Davey GK, Kaaks R, Rinaldi S, Key TJ. The Associations of Diet with Serum Insulin-like Growth Factor I and Its Main Binding Proteins in 292 Women Meat-Eaters, Vegetarians, and Vegans. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002 Nov;11(11):1441-8.

Ketelslegers JM, Maiter D, Maes M, Underwood LE, Thissen JP. Nutritional regulation of insulin-like growth factor-I. Metab Clin Exp. 1995;44(10 Suppl 4):50-7.

Kleinberg DL, Wood TL, Furth PA, Lee AV. Growth hormone and insulin-like growth factor-I in the transition from normal mammary development to preneoplastic mammary lesions. Endocr Rev. 2009;30(1):51-74.

Ngo TH, Barnard RJ, Tymchuk CN, Cohen P, Aronson. Effect of diet and exercise on serum insulin, IGF-I, and IGFBP-1 levels and growth of LNCaP cells in vitro (United States). Cancer Causes Control. 2002 Dec;13(10):929-35.

S Wu. Meat And Cheese May Be as Bad for You as Smoking. Released by University of Southern California, Published: March 4, 2014.

I Sample. Diets high in meat, eggs and dairy could be as harmful to health as smoking.

J Guevara-Aguirre, P Balasubramanian, M Guevara-Aguirre, M Wei, F Madia, C W Cheng, D Hwang, A Martin-Montalvo, J Saavedra, S Ingles, R de Cabo, P Cohen, V D Longo. Growth hormone receptor deficiency is associated with a major reduction in pro-aging signaling, cancer, and diabetes in humans. Sci Transl Med. 2011 Feb 16;3(70):70ra13.

H J Jung, Y Suh. Regulation of IGF -1 signaling by microRNAs. Front Genet. 2015 Jan 13;5:472.

T H Ngo, R J Barnard, C N Tymchuk, P Cohen, W J Aronson. Effect of diet and exercise on serum insulin, IGF-I, and IGFBP-1 levels and growth of LNCaP cells in vitro (United States). Cancer Causes Control. 2002 Dec;13(10):929-35.

R J Barnard, J H Gonzalez, M E Liva, T H, Ngo. Effects of a low-fat, high-fiber diet and exercise program on breast cancer risk factors in vivo and tumor cell growth and apoptosis in vitro. Nutr Cancer. 2006;55(1):28-34.

TJ Key, PN Appleby, EA Spences, RC Travis, AW Roddam, NE Allen. Cancer incidence in vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr 2009 May;89(5):1620S-6S.

Gibson EL, Checkley S, Papadopoulos A, Poon L, Daley S, Wardle J. Increased salivary cortisol reliably induced by a protein-rich midday meal. Psychosom Med. 1999 Mar-Apr;61(2):214-24.

Vicennati V, Pasqui F, Cavazza C, Pagotto U, Pasquali R. Stress-related development of obesity and cortisol in women. Obesity (Silver Spring). 2009 Sep;17(9):1678-83.

Tryon MS, DeCant R, Laugero KD. Having your cake and eating it too: a habit of comfort food may link chronic social stress exposure and acute stress-induced cortisol hyporesponsiveness. Physiol Behav. 2013 Apr 10;114-115:32-7.

Wise PM, Eades J, Tjoa S, Fennessey PV, Preti G. Individuals reporting idiopathic malodor production: demographics and incidence of trimethylaminuria. Am J Med. 2011 Nov;124(11):1058-63.

Mendelsohn AR, Larrick JW. Dietary modification of the microbiome affects risk for cardiovascular disease. Rejuvenation Res. 2013 Jun;16(3):241-4.

Tang WH, Hazen SL. The contributory role of gut microbiota in cardiovascular disease. J Clin Invest. 2014 Oct;124(10):4204-11.

Wang Z, Klipfell E, Bennett BJ, Koeth R, Levison BS, Dugar B, Feldstein AE, Britt EB, Fu X, Chung YM, Wu Y, Schauer P, Smith JD, Allayee H, Tang WH, DiDonato JA, Lusis AJ, Hazen SL. Gut flora metabolism of phosphatidylcholine promotes cardiovascular disease. Nature. 2011 Apr 7;472(7341):57-63.

Busby MG, Fischer L, da Costa KA, Thompson D, Mar MH, Zeisel SH. Choline- and betaine-defined diets for use in clinical research and for the management of trimethylaminuria. J Am Diet Assoc. 2004 Dec;104(12):1836-45.

Ferrari ND 3rd, Nield LS. Smelling like dead fish: a case of trimethylaminuria in an adolescent. Clin Pediatr (Phila). 2006 Nov;45(9):864-6.

Neill AR, Grime DW, Dawson RM. Conversion of choline methyl groups through trimethylamine into methane in the rumen. Biochem J. 1978 Mar 15;170(3):529-35.

P Sengupta. The Laboratory Rat: Relating Its Age With Human's. Int J Prev Med. 2013 Jun;4(6):624-30

V R Young, P L Pellett. Plant proteins in relation to human protein and amino acid nutrition. Am J Clin Nutr. 1994 May;59(5 Suppl):1203S-1212S.

https://nutritionfacts.org/?s=protein

J McDougall. Plant foods have a complete amino acid composition. Circulation. 2002 Jun 25;105(25):e197; author reply e197.


 

 

 

Hur gör man en kaffe lavemang och varför?

Hur gör man en kaffe lavemang och varför?

Fördelar med Medicinal svampar

Fördelar med Medicinal svampar