Är oljor hälsosamt?

Detta är den första funderingen jag får från mina klienter (bortsett från protein frågan såklart ;) ). Så jag tänkte att det var dags att skriva om detta. Så varför bör vi inte konsumera oljor?

olive-oil-356102_1920.jpg

Eftersom jag jobbar med att läka din kropp på det absolut bästa sättet så rekommenderar jag att inte konsumera oljor. 

Det fett du äter är det fett du bär på och dessutom leder oljor till en mängd hälsoproblem. Även dessa så kallade "hälsosamma oljor" som härrör från växt riket.

Men självklart tycker jag att den hela naturliga födan som oljan kommer från (tex hela nöten, inte dess oljor) med höga halter av fetter, är hälsofrämjande till en viss mängd. 

Processen för att ta fram oljor från den naturliga födan har tagit bort alla övriga ingredienser, väldigt viktiga ingredienser, som proteiner, kolhydrater, vitaminer, mineraler och tio tusen andra näringsämnen som ursprungligen naturligt fanns i växten. Detta gör oljan svår att smälta och innebär att en måltid med olja, till exempel en sallad, tar mycket längre tid att smälta ner än samma sallad utan olja. Dessutom absorberas näringsämnen ofta bättre i de kombinationer som är naturligt tillgängliga i hela livsmedel, vilket är en annan anledning till att äta oliver är mycket hälsosammare än olivolja.

När vi konsumerar oljor skapar vi enorma skador på vår kardiovaskulära hälsa, vi minskar vår insulinkänslighet, vi konsumerar hundratals tomma kalorier och oljor skadar vårt immunförsvar. 

 Varför alla oljor är dåliga för dig:

  1. Oljor är fyllda med kalorier, oljor är endast rent flytande fett.

  2. Oljor är en bearbetad föda och saknar en massa näringsämnen (förutom vitamin E och vitamin K).

  3. Oljor saktar blodflödet, försämrar immunförsvaret, byggs upp i artärerna, skadar blodkärlen och bidrar till insulinresistens.

  4. Alla oljor främjar hjärtsjukdomar. En studie i JAMA (Journal of American Medical Association), alla oljor - mättad, omättad (olivolja) och fleromättad (linolja) - var förknippade med en ökning av plack uppbyggnad som täpper till våra artärer och leder till hjärtattacker.

  5. Oljor orsakar också att våra röda blodkroppar klumpar ihop, vilket begränsar deras förmåga att absorbera och leverera syre till våra celler och saktar blodflödet. Studier har visat att (blod) flödesutvidgning minskar med över 30% i fyra timmar efter att vi äter en fet måltid. Med en sådan minskning i flödes utvidgning är det inte konstigt att så många av oss "kraschar" efter en måltid.

  6. Slutligen, enligt National Institutes of Health, försämrar oljor vårt immunförsvar, vilket gör oss sårbara mot infektioner och påverkar vår kropps förmåga att stoppa tillväxten av tex cancerceller.

Tänk på vattenrören i ditt hus.  Vatten strömmar fritt genom rören och ut ur dina kranar.  Vad händer nu om vi häller olja i vasken?  Den tjocka oljan skulle täppa till röret och sakta ner flödet.  Se vattenrör som dina blodkärl - blodet ska flöda fritt, som vatten, men att tillföra oljor i vår diet täpper vi till våra rör.  Tänk på att ditt blod inte bara levererar näringsämnen genom hela kroppen, blodet levererar också syre till dina celler.

Vill du läka kroppen från diverse hälsoproblem rekommenderar jag dig att sluta med oljor. Detta inkluderar all olja: rapsolja, olivolja, kokosolja, linfröolja, hampfröolja. Alla oljor.

Men behöver vi inte fett?

Naturligtvis behöver vår kropp vissa fetter, så det är viktigt att du konsumerar flera typer av fett i rätt mängd. Lyckligtvis är det ganska enkelt att få tillräckligt med fett från källor som nötter och frön, avokado mm. Faktum är att nästan all mat, även grönsaker innehåller lite fett, så du behöver inte oroa dig för att konsumera för lite fett.

Det kan vara viktigt att vara uppmärksam på omega 3, eftersom det inte är så många livsmedel som är rika på omega 3. Men vårt behov av dessa fettsyror är mycket litet.  Enligt National Academy of Sciences behäver vi bara 1/4 av en tesked (kvinnor) till 1/3 av en tesked (män) av fettsyror per dag.  Det handlar om 1-3% av kaloriintaget och är super lätt att uppnå på en helt balanserad  växtbaserad kost - utan oljor!

Sanningen är den att essentiell fettsyrebrist är nästan obefintlig i den allmänna befolkningen. Precis som proteinbrist, som du kan läsa om här.

Men är du ändå orolig, konsumera krossade linfrön eller andra frön eller vissa nötter som valnötter. Om du inte gillar nötter och frön kan du använda ett omega 3-tillskott gjord av alger istället. På så sätt kan du få tillräckligt med omega 3 på ett mycket mer djurvänligt och hälsosamt sätt än genom att konsumera fisk, eftersom många fisk och fiskbaserade kosttillskott innehåller tungmetaller.

Samhället har fått oss att tro att vegetabiliska oljor är skyddande mot hjärtsjukdomar

och andra hälsoproblem, men det finns bevis för det motsatta.

Oljans bieffekt

Inflammation

Som medicin har oljor använts vid autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, Crohns sjukdom, ulcerös kolit, psoriasis, multipel skleros, eksem, psoriasis, migrän. Och andra hälsoproblem som Alzheimers sjukdom och PMS har också varit testad med oljor. Rapporterna om fördelarna är tvivelaktiga... då autoimmun sjukdom handlar om andra saker. Oljans användning har inte varit accepterad i de flesta medicinska metoder för att det hjälper helt enkelt. Att tillsätta fett i kosten gör levern överbelastad och skapar hälsoproblem istället för att bli av med symtomen.

Vikt uppgång 

Det finns en del negativa effekter från att konsumera oljor, när det finns på flaska eller tas som piller. Den mest uppenbara negativa effekten är att människor går upp i vikt när de äter till och med så kallade "nyttiga oljor" som olivolja. När 54 överviktiga kvinnor runt Medelhavet studerades, konstaterades att dessa kvinnor följde en diet med lite kolhydrater (35% av kalorierna) och höga mängder av fetter (43% av kalorierna). Av de totala kalorierna från fett kom 55% från olivolja. Slutsatsen: En medelhavsdiet som är fylld med olivolja, snarare än frukt och grönsaker, kommer att innebära viktuppgång.  

Mest troligt är att hjärt och kärl- fördelarna med en Medelhavskost beror på att det är en nästan helt vegetarisk kost. Medelhavskost är en relativt bra kost, trots olivoljan och om man tar bort (mejerivaror) läs här varför.

Åderförkalkning

Studier på dieter med fleromättade oljor, både omega-3 och omega-6, visade skador på artärerna och ökning av åderförkalkning. 

Synen 

Vegetabiliska oljor kan vara dåliga för kroppsvävnaden. Både omega-3 och omega-6-fetter är förknippade med en ökad risk för opacificering av ögonlinsen, vilket kan resultera i grå starr.

Cancer

Vi behöver vårt immunförsvar som fungerar med full kapacitet för att bekämpa infektioner och cancer. Vegetabiliska oljor har visat sig försämra immunförsvaret enligt många studier. 

Men olivolja - är inte det hälsosamt?

En av myterna är att olivolja är undantaget från regeln, att olivolja är hälsosamt.  Men olivolja är precis som någon annan olja.  Det är endast fett och har brist på näringsämnen. Olivolja är en artärstoppande föda som vi bör undvika.

Enligt Dr. Lederman och Pulde utförde en studie som betraktade olivoljans effekt på blodflödet visade att en enda måltid med olivolja orsakade ökad kärlkramp och minskade blodflödet jämfört med kontroll gruppen.  Specifikt visade denna studie att när test gruppen matades med olivolja hade deras större blodkärl en minskning av blodflödet med 31% jämfört med kontrollen. 

Många tror att olivolja är ett utmärkt sätt att få våra essentiella fettsyror.  Sanningen?  Olivolja består mestadels av enkelomättade fetter, som inte alls är nödvändiga.  För att få din dagliga Omega-3 från olivolja, måste du dricka 2 dl olivolja om dagen!  Det är 1 900 kalorier och 30 gram fett!  (Tips: Ett mycket bättre alternativ till att få din dagliga dos Omega-3 är att helt enkelt att konsumera 1-2 matskedar krossade linfrön dagligen- inte linfröolja)

Många hävdar också att olivolja är hälsosamt eftersom den innehåller polyfenoler.  Polyfenoler är värdefulla antioxidanter med dussintals hälsofördelar.  Och medan polyfenoler verkligen finns i olivolja finns det också i frukt och grönsaker, som har mer näringsämnen, färre kalorier och mycket mindre fett jämfört med olivolja.

Kokosolja?  Jag hör att det är super hälsosamt!

Kokosolja har uppstått som en ny wonder kur.  Dess förespråkare argumenterar för att kokosolja innehåller ett antimikrobiellt medel som bekämpar bakterier och virus (även hiv), stärker immunförsvaret och förhindrar hjärtsjukdomar.  Oljan är tydligen också ett botemedel - allt från fetma till hyperthyroidism.

Medan det är sant att kokosolja innehåller vissa fettsyror som har visat sig ha en positiv inverkan på LDL (eller dåligt kolesterol), och antimikrobiellt är det inte helt säkert eller hälsosamt.

Som alla oljor avlägsnas kokosolja av dess vitaminer, mineraler och de flesta andra näringsämnen.  Dessutom, innehåller oljan mer än  90% mättat fett.  Och det fungerar på samma sätt i kroppen som mättade fetter som härrör från smör eller vegetabiliska oljor.  Det betyder att det täpper till våra artärer, bromsar blodflödet, överbelastar levern och orsakar andra skadliga skador.

Konsumera det riktiga och naturliga kokosköttet istället. Det är den naturliga delen av kokosnöten, inte oljan. 

Vad du kan använda dina oljor till istället

  • Aromatiska oljor i ett bad reducerar stress och spänning i kroppen.

  • Olivolja kan appliceras på kroppen för att behålla smidighet och elasticitet i huden.

  • Kokosolja kan användas för att mjuka upp hud och läppar och till och med som hårbalsam.

  • Kokos eller olivolja blandad med varmt vatten kan vara en fantastisk rengöring som lämnar huden oljefri, ren och mjuk. Tar bort smink effektivt!

  • Jag själv använder enbart kokosolja till mina tänder. "Oil pulling" för att göra tänder vita och för att eventuellt ta död på dåliga bakterier. Läs mer om hur jag läkte mina tänder naturligt här.

    Mina slutliga ord...

Många gånger tror vi att äta en växtbaserat kost utan bakverk och annat socker räcker för att vara hälsosam och läka kroppen. Men många gånger äter vi alldeles för mycket fett, och mycket av det beror på att samhället har fått oss att tro att vi behöver det. Oljor och andra fetter överbelastar också levern, vilket skapar en mängd hälsoproblem.

Att undvika vegetabiliska oljor är det sista viktiga hindret för människor som söker bättre hälsa. Ta det sista steget, säg bara "Nej" till dessa onaturliga tillsatta oljor.

Praktiska sätt att eliminera oljor i matlagning

  • Tillför inte vegetabiliska oljor när du lagar mat

  • Använd non stick stekpanna

  • Stek i vatten. Du vänjer dig och kommer att må bättre på samma gång ;)

  • Byt ut olja i bakning till banan, chia frön mm.

  • Kom ihåg att läsa innehållsförteckningen!

Kolla även dessa youtube klipp från läkare som pratar om att tillsätta oljor i maten.

Detta är ett uttalande från Doktor John Mcdougall om att konsumera oljor

https://www.youtube.com/watch?v=pwFsa6uYIN4

Detta är ett uttalande från Doktor Caldwell Esselstyn om att konsumera oljor

https://www.youtube.com/watch?v=b_o4YBQPKtQ

 

GRATIS MINIKURS

Har du gått min gratis minikurs om att läka kroppen naturligt? Är du redo att få kunskaper om vad för kost du bör konsumera för en daglig läkning av kroppen? Denna minikurs visar dig vad du behöver veta. Klicka här för att anmäla dig gratis.

Ta hand om er!!

Kram

Rebecca

Referenser:  

The influence of diet on the appearance of new lesions in human coronary arteries. Blankenhorn DH, Johnson RL, Mack WJ, el Zein HA, Vailas LI. Atherosclerosis Research Institute, University of Southern California School of Medicine. JAMA. 1990 Mar 23-30;263(12):1646-52.

Effects of dietary fat quality and quantity on postprandial activation of blood coagulation factor VII. LF, Bladbjerg EM, Jespersen J, Marckmann P. Research Dept of Human Nutrition, Royal Veterinary and Agricultural University, Frederiksberg, Denmark. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1997 Nov;17(11):2904-9.1) Marcason W. Can cutaneous application of vegetable oil prevent an essential fatty acid deficiency?  J Am Diet Assoc. 2007 Jul;107(7):1262.

Mozaffarian D. Does alpha-linolenic acid intake reduce the risk of coronary heart disease? A review of the evidence. Altern Ther Health Med. 2005 May-Jun;11(3):24-30;

Namazi MR.  The beneficial and detrimental effects of linoleic acid on autoimmune disorders. Autoimmunity. 2004 Feb;37(1):73-5.

Haslett C, Douglas JG, Chalmers SR, Weighhill A, Munro JF.  A double-blind evaluation of evening primrose oil as an antiobesity agent. Int J Obes. 1983;7(6):549-53.

Calle-Pascual AL, Saavedra A, Benedi A, Martin-Alvarez PJ, Garcia-Honduvilla J, Calle JR, Maranes JP.  Changes in nutritional pattern, insulin sensitivity and glucose tolerance during weight loss in obese patients from a Mediterranean area. Horm Metab Res. 1995 Nov;27(11):499-502.

Allman MA, Pena MM, Pang D.  Supplementation with flaxseed oil versus sunflowerseed oil in healthy young men consuming a low fat diet: effects on platelet composition and function. Eur J Clin Nutr. 1995 Mar;49(3):169-78.

Nordstrom DC, Honkanen VE, Nasu Y, Antila E, Friman C, Konttinen YT.  Alpha-linolenic acid in the treatment of rheumatoid arthritis. A double-blind, placebo-controlled and randomized study: flaxseed vs. safflower seed. Rheumatol Int. 1995;14(6):231-4.

Blankenhorn DH, Johnson RL, Mack WJ, el Zein HA, Vailas LI.  The influence of diet on the appearance of new lesions in human coronary arteries. JAMA. 1990 Mar 23-30;263(12):1646-52.

Felton CV, Crook D, Davies MJ, Oliver MF.  Dietary polyunsaturated fatty acids and composition of human aortic plaques. Lancet. 1994 Oct 29;344(8931):1195-6.

Rudel LL, Parks JS, Sawyer JK.  Compared with dietary monounsaturated and saturated fat, polyunsaturated fat protects African green monkeys from coronary artery atherosclerosis. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1995 Dec;15(12):2101-10.

Larsen LF, Bladbjerg EM, Jespersen J, Marckmann P. Effects of dietary fat quality and quantity on postprandial activation of blood coagulation factor VII. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1997 Nov;17(11):2904-9.

Keys A. Mediterranean diet and public health: personal reflections.  Am J Clin Nutr. 1995 Jun;61(6 Suppl):1321S-1323S.

Lu M, Taylor A, Chylack LT Jr, Rogers G, Hankinson SE, Willett WC, Jacques PF.  Dietary fat intake and early age-related lens opacities.  Am J Clin Nutr. 2005 Apr;81(4):773-9.

Namazi MR.  The beneficial and detrimental effects of linoleic acid on autoimmune disorders. Autoimmunity. 2004 Feb;37(1):73-5.

Purasiri P, Mckechnie A, Heys SD, Eremin O. Modulation in vitro of human natural cytotoxicity, lymphocyte proliferative response to mitogens and cytokine production by essential fatty acids. Immunology. 1997 Oct;92(2):166-72.

Sauer LA, Blask DE, Dauchy RT.  Dietary factors and growth and metabolism in experimental tumors.  J Nutr Biochem. 2007 Apr 4;

Coulombe J, Pelletier G, Tremblay P, Mercier G, Oth D.  Influence of lipid diets on the number of metastases and ganglioside content of H59 variant tumors. Clin Exp Metastasis. 1997 Jul;15(4):410-7.

Klieveri L. Promotion of colon cancer metastases in rat liver by fish oil diet is not due to reduced stroma formation. Clin Exp Metastasis. 2000;18(5):371-7.

Carroll KK. Experimental evidence of dietary factors and hormone-dependent cancers. Cancer Res. 1975 Nov;35(11 Pt. 2):3374-83.

Rao GN. Influence of diet on tumors of hormonal tissues. Prog Clin Biol Res. 1996;394:41-56.

Weisburger JH. Worldwide prevention of cancer and other chronic diseases based on knowledge of mechanisms. Mutat Res.1998 Jun 18;402(1-2):331-7.