Får man njursten av hög oxalsyra i spenat?

Oxalsyra är en organisk syra. Det finns oxalsyra i varje frukt och grönsak som du kan hitta, med olika mängd oxalsyra. Det är alltså väldigt svårt att utesluta oxalsyra från kosten! Den stora mängden näringsämnen i tex spenat med hög oxalsyra är några av de mest näringsrika födan för oss. Dessa livsmedel orsakar oss ingen skada utan ger oss läkande näringsämnen. Läs vidare.

Njursten påverkar så många som 1 av 10 personer och kan orsaka en fruktansvärt smärta. Oxalatstenar är den vanligaste typen och bildas när oxalsyra koncentrationen i urinen blir så hög att den i princip kristalliseras ur lösningen, till små stenar.

Bör vi försöka minska vårt intag av oxalsyra för att minska vår risk?

Det visar sig att människor som får njurstenar inte verkar konsumera mer oxalsyra i genomsnitt än människor som inte får stenar. Det handlar mer om vad din kropp absorberar. Människor som är mera mottaglig för njursten verkar vara födda med en högre tarm oxalsyra absorption. Deras tarmar suger upp det mer än normalt.

Upptaget av mängden oxalsyra som hamnar i urinen är oftast liten. En 25% ökning av oxalsyra konsumtion fördubblar inte ens koncentrationen av oxalsyra som rinner genom dina njurar, så det handlar om annat än konsumtion av spenat.

Är det säkrare att i allmänhet undvika frukt och grönsaker med högre oxalsyra?

Människor som äter mer frukt och grönsaker får faktiskt mindre njursten. När forskare testade och tog bort dessa råvaror från människors dieter, ökade deras njurstensrisk.

Att ta bort frukter och grönsaker kan göra att ditt intag av oxalsyra går ner, men din kropp producerar sitt eget oxalat internt som en avfallsprodukt. Detta kan hjälpa till att förklara varför de som äter växtbaserat får färre njursten (men det kan också bero på att de har minskat animaliskt proteinintag, vilket har en syrabildande effekt på njurarna). Bara en enda burk med tonfisk dagligen kan öka risken för att bilda stenar till 250%. Att minska på animaliskt protein kan hjälpa till med att minska risken för njurstenar till hälften.

Några sällsynta fall med oxalsyra förgiftning

Visst finns det en viss nivå av oxalsyra intag som kan sätta människor i risk oavsett. Några sällsynta fall har rapporterats av personer som dricker gröna juicer och smoothies som fick njursten från oxalsyra. Detta fall beskriver en kvinna vars njurar stängdes av efter en 10-dagars juice-detox, som inkluderade 4 dl spenat om dagen.

Normalt kanske vi inte förväntar oss att några dl spenat skulle orsaka en sådan våldsam reaktion, men hon hade två faktorer - hon hade genomfört en gastrisk bypass-operation (vilket kan öka oxalsyra absorptionen) och en historia av långvarig antibiotikakur.

Även om du tar megadoser av vitamin C. En kille fick njursvikt av juice från spenat och rödbetor, men han tog också 2 000 mg per dag av vitamin C. "C-vitamin metaboliseras till oxalat" inuti kroppen och spelade troligen en roll i hans oxalsyra överbelastning.

I båda fallen gav deras juice mer än 1 200 mg oxalat per dag, vilket är enkelt med spenat, bara 4 dl om dagen, men praktiskt taget omöjligt med de flesta andra grönsaker som grönkål, som kräver mer än tusen dl per dag.

Det finns en vänlig bakterie du vill ha i din kolon, kallad oxalobacter, som äter oxalater och lämnar ännu mindre för oss att absorbera, men den kan skadas genom långsiktig antibiotika användning.

Vad bör jag göra?

Var är inte rädda för grönsaker, vi är som sagt designade för att äta en massa grönt. Men är du ändå orolig på grund av allt du läser där “ute”.

  • Undvik spenat som innehåller stora mängder av oxalsyra eller tillaga dessa. Ångad spenat minskar oxalsyra nivåerna med 30%, och kokning minskar oxalsyra nivåerna mer än hälften. Spenat är super hälsosamt, bara ät med sunt förnuft :)

  • Personer med nedsatt njurfunktion bör begränsa sitt intag av oxalsyra. Detta informeras det om vid njurkliniker, där också särskilda kostrekommendationer ges.

  • Även, de som har genomgått gastrisk bypass operation och de som har genomgått en lång antibiotika kur.

Symtom för om du har fått i dig för mycket oxalsyra:

Vid allvarligare förgiftning är symtomen lokala frätskador i halsen och mag-tarmkanalen samt smärta i mun och svalg, magsmärtor, illamående, kräkningar, diarré, värk i kroppen, störning av njurfunktionen, njurskada, lågt blodtryck, påverkan på andning och blodtryck, chock. (Livsmedelsverket)

Kom ihåg, att många symtom som magåkommor, illamående, värk i kroppen mm kan även vara detox känningar, vilket är vanligt vid hög frukt och grönsaks konsumtion.

Ta hand om er!

GRATIS MINIKURS

PS: Har du gått min gratis minikurs om att läka kroppen naturligt? Är du redo att få kunskaper om vad för kost du bör konsumera för en daglig läkning av kroppen? Denna minikurs visar dig vad du behöver veta. Klicka här för att anmäla dig gratis.

Referenser: