Anledningarna till varför jag tar extra L-lysin varje dag

Kopia av Kopia av Holistiskt tankesätt (2).png
Denna artikel innehåller annonslänk till glimja.se

Visste du att aminosyran L- Lysin kan hjälpa till att förbättra flera hälsobesvär, allt från herpes till cancer? I åratal har människor använt L-lysin för att behandla herpesviruset och återhämta sig från träningspass. Men L- lysin har många fler fördelar. Det kanske känns som en myt, men detta är vetenskap. Läs vidare.

Vad är L- Lysin?

L-lysin är en essentiell aminosyra. Många vet att flera aminosyror är kända som "byggstenar i protein" och behövs för ett stort antal interna funktioner ska fungera korrekt, inklusive tillväxt. Av de få hundra aminosyror som finns i naturen är 20 nödvändiga för proteinskapande och tillväxt, och bara 10 av dessa 20 kan produceras av kroppen. De återstående 10 är kända som "essentiella" aminosyror och vi får dem genom maten vi äter. Den kosten jag rekommenderar för L- Lysin finns speciellt i bönor, linser och nötter. Jag tar det i större mängder som tillskott av flera anledningar, vilket du kan läsa om nedan.

Fördelar

Som ett naturligt sjukdomsbekämpande medel gynnar L-lysin människokroppen på många olika sätt.

Herpes

Om du har hört talas om L-lysin tidigare är det förmodligen i samband med munsår. Munsår kommer från Herpes simplex-1-viruset, även kallat HSV-1, och cirka 65 procent av människor under 50 år är smittade med viruset, även om de aldrig uppvisar symtom.

HSV-2 är herpesvirus som ansvarar för genital herpes, som 85 procent av bärarna är omedvetna om att de ens har.

Medan forskning är inkonsekvent i ämnet, tycker de flesta individer som använder L-lysin för att behandla munsår, att det är mycket effektivt. Vissa studier visar att L-lysin kan hjälpa till att minska antalet HSV-utbrott, medan andra säger att utbrott sker med samma frekvens men varar en kortare tid.

Hur detta näringsämne kan bekämpa munsår är inte helt klart, men en sådan anledning kan vara hur det interagerar med arginin, en annan aminosyra som produceras i små mängder i kroppen. Arginin har visat sig öka hastigheten för herpesvirusceller, och stora mängder L-lysin i kroppen minskar aktiviteten av arginin eftersom de verkar mot varandra. Jag rekommenderar alltid L-lysin till mina klienter som har herpes.

Lider du av herpes och vill bli symtomfri? detta är ett virus som du faktiskt kan bli helt symtomfri från med ett bra immunförsvar. Kontakta mig och vi kan lägga upp en strategi för att du ska bli av med besvären.

Cancer

En anledning till att många forskare söker efter naturliga cancerbehandlingar har att göra med hur de vanliga behandlingarna, som kemoterapi och strålning, påverkar även de friska cellerna. Men studier visar att vissa näringsämnen som finns i vår mat och i naturen potentiellt kan göra precis vad vi önskar: rikta mot de elakartade celler utan att döda de goda.

År 2007 studerade forskare vid Florida State University effekterna av "lysinkonjugat" på skadade DNA -delar, som finns i cancer. I grund och botten kan detta ämne lokalisera en skadad sträng genom att identifiera en skadad del och få resten av strängen att klyvas av. Cellen kan vanligtvis inte reparera denna skada, vilket leder till cellens död.

Ju mer du lär dig om L-lysin, desto mer inser du hur fascinerande denna behandling är och hur den fungerar tillsammans med specifika typer av ljus. Lysinkonjugatens cancerdödande förmåga aktiveras endast när de utsätts för särskilda typer av ljus, vilket gör det möjligt för forskare och läkare att injicera eller placera behandlingen på den mest koncentrerade platsen för cancerceller och aktivera dem.

Resultat var enligt studier; 25% - 90% av förstörda cancerceller, vilket är häpnadsväckande.

Minskar ångest och andra psykologiska symptom

Du kan också försöka öka ditt L-lysinintag för att minimera ångest. Eftersom L-lysin kan hjälpa din kropp att absorbera kalcium, vilket är ett fördelaktigt näringsämne för ångest, kan detta vara ett av de främsta sätten att hjälpa till att behandla ångest.

Förutom att hjälpa dig att absorbera kalcium mer effektivt, binder sig L-lysin till serotoninreceptorer för att delvis förhindra ångestreaktioner.

Det är möjligt att L-lysin också gynnar dem med schizofreni, vilket manifesteras i extremt allvarliga symtom som ofta är kopplade till ångest. Studier visar att L-lysintillskott tillsammans med terapi kan hjälpa till att minska negativa och allmänna symtom på schizofreni, även om dosering och långtidseffekter ännu inte har fastställts.

Ökar absorptionen av kalcium

Att konsumera L-lysin är förknippat med bättre absorption av kalcium, vilket får vissa att tro att det kan hjälpa människor med eller med risk för benskörhet. Inga studier har hittills gjorts om kopplingen mellan L-lysin och benskörhet, men på grund av den viktiga roll kalcium spelar för benhälsan föreslår logik att det kan vara ett fördelaktigt näringsämne för att komplettera L-lysin för dem med spröda ben.

För en hälsosam tarm

En form av L-lysin som kallas poly-L-lysin har nyligen visat sig ha antiinflammatoriska effekter på slemhinnan i tarmen. Förhoppningsvis leder det till mer omfattande forskning om hur denna aminosyra kan bidra till att förbättra slemhinnan och möjligen förhindra tex läckande tarm.

L-lysin har också visat sig undertrycka pankreatit, en inflammation i bukspottkörteln, en annan viktig del av matsmältningssystemet.

Producerar kollagen

L- lysin spelar en stor roll för att absorbera kalcium och hjälper kroppen att bilda kollagen, vilket hjälper till att växa och underhålla ben och bindväv (inklusive hud).

Kollagen är ett protein som hjälper till att stödja och ge struktur till ben och hud. L-lysin krävs för kollagenproduktion och kan hjälpa till att förbättra sårläkning.

L-lysin aktiveras vid skador och kan påskynda läkningsprocessen genom att producera kollagen. Det fungerar som ett bindemedel, tar med fler celler till sår området och främjar bildandet av nya blodkärl.

I kombination med aminosyra arginin fann man i studier att läkningsprocessen för benfrakturer förbättras. Sårläkning kräver flera vitaminer och mineraler, men utan L-lysin skulle läkningsprocessen försämras.

Läs mer här hur du ökar ditt kollagen naturlig.

Har du brist på L- lysin?

Det är inte vanligt med L-lysin brist om du äter en väl sammansatt kost.

Men på grund av L-lysins betydelse för flera biologiska processer kan brist på denna aminosyra leda till allvarliga sjukdomar.

Symptomen på L-lysinbrist kan inkludera:

  • Illamående

  • Röda ögon

  • Trötthet

  • Dålig koncentration

  • Irritabilitet

  • Anorexi

  • Anemi

  • Håravfall

Maten som innehåller Lysin

Det allra bästa sättet att öka ditt lysininnehåll är genom att äta mat som är naturligt rik på aminosyran.

När du äter lysinrika livsmedel, är det bra att veta att vanliga matlagningsmetoder kan minska näringsvärdet för lysinet. Som tex uppvärmning i närvaro av jäst eller sackaros.

Du hittar Lysin i många animaliska produkter som tex ägg, kyckling, tonfisk mm. Men dessa rekommenderar jag inte på grund av andra orsaker. Du hittar även Lysin i pumpakärnor, vita bönor, soja bönor mm.

Tillskott

Du kan köpa lysintillskott, men de personer med lever- eller njursjukdom bör inte ta dem utan att konsultera en läkare. Gravida och ammande kvinnor bör vara försiktiga. Lysintillskott kan också störa en typ av antibiotika (Aminoglykosid).

Ett tillskott kan dock vara extremt fördelaktig för många. Den genomsnittliga personen (cirka 68 kg) bör få mellan 800–3 000 milligram L-lysin i sin kost varje dag.

Dos rekommendationer för behandling av herpesutbrott föreslås vid ett till tre gram dagligen av ytterligare ett L-lysintillskott.

Att ta mer än 15 gram per dag har förknippats med obehagliga biverkningar som diarré, buksmärtor och illamående. Utöver detta har överdriven konsumtion av L-lysin vid dessa höga nivåer kopplats till njurproblem och en högre risk för gallsten och högre kolesterol. Personer med högt kolesterol eller som tar kolesterol medicin måste noggrant övervaka sina lysintillskott.

Referenser:

https://www.sciencedaily.com/releases/2007/08/070808132019.htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23777857/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25054872/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14676321/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25227564/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26588227/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26100532/