Hur bör vi äta för att bättre bekämpa Covid- 19?

Enligt en ny studie som publicerades i BMJ Nutrition, Prevention & Health visade att växtbaserade dieter kan erbjuda ett skydd mot COVID-19. Det är en av de första studierna som har gjorts för att undersöka kostbeteende och COVID-19-resultat.

Under en tvåmånadersperiod sommaren 2020, undersökte forskare 2 884 läkare och sjuksköterskor som rapporterade en hög frekvens av exponering för COVID-19-patienter. Dessa var sjukvårdspersonal inom specialiteter som internmedicin, akutmedicin och kritisk vård i sex länder; Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien och USA.

Förutom att deltagarna fick svara på frågor om medicinsk historia, livsstil och symtom på COVID-19, fyllde dom i ett frågeformulär med 47 frågor om hur ofta de åt vissa livsmedel.

Forskningen leds av Sara Seidelmann, MD, vid Columbia University.

Resultaten var slående:

  • Deltagare som rapporterade veganska, vegetariska dieter eller pescatarianer (+ fisk och skaldjur) hade 59% lägre risk för måttlig till svår COVID-19.

  • Minskningen var ännu större när man enbart tittade på dem som följde veganska och vegetariska dieter: Dessa deltagare hade 73% lägre risk för att uppleva måttlig till allvarlig COVID-19, jämfört med deltagare som inte följde en växtbaserad eller vegetariansk diet.

Forskarna kollade även på underliggande medicinska tillstånd som, kroppsvikt, rökstatus, träning och tillgång till personlig skyddsutrustning, men resultaten förändrades inte mycket.

Däremot hade deltagarna som följde lågkolhydrat dieter och dieter med högt protein innehåll hela 48% större risk för måttlig till svår COVID-19 jämfört med dem som följde växtbaserade dieter. Alltså hade lågkolhydrat dieter och högprotein ätare nästan fyra gånger större risk att drabbas av Covid-19!

När man övervägde vad som kan bero på denna stora skillnad, tittade forskarna på det faktum att växtbaserade dieter är rika på näringsämnen, inklusive fytokemikalier, vitaminer och mineraler och fibrer. "Dessa näringsämnen stödjer immunsystemet eftersom de spelar viktiga roller i produktionen av antikroppar, spridning av lymfocyter och minskning av oxidativ stress," skrev de. "Våra resultat tyder på att en hälsosam kost rik på näringsrika livsmedel kan vara ett skydd mot svår COVID-19."

Orsaken kan även vara ACE-2 receptorer, som jag kommer att skriva om i en annan artikel. Viruset “sätter” sig på ACE-2 receptorer, vilket är “öppningen“ till cellen. Vissa hälsobesvär ger oss fler ACE-2 receptorer, tex överviktiga personer har fler ACE-2 receptorer. Mer om detta vid ett senare tillfälle.

Om vi tittar på vilken diet vi borde rekommendera för att förhindra COVID -19 , och för att minska på svåra symtom så är en hälsosam vegansk kost att föredra.

Behöver du hjälp med din hälsa? Kontakta mig.

Har du gått min GRATIS minikurs? Den är på 3 lektioner som handlar om hur du kan läka kroppen naturligt. Anmäl dig gratis här.

Referenser:

https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/05/18/bmjnph-2021-000272