Vad händer med kroppen när vi slutar att äta animaliska produkter?

Kopia av Kopia av Vattenmelon (16).png

Vi börjar att äta växtbaserat av många anledningar. För många är det att gå ner i vikt, få mer energi, minska risken för hjärtsjukdomar, minska antalet läkemedel mm, det finns dussintals anledningar! Behöver du ännu mer inspiration, läs vidare.

Minska inflammation i kroppen.

Om du äter kött, mejeriproukter och bearbetade livsmedel, är chansen att du har förhöjda nivåer av inflammation i kroppen. Medan kortvarig inflammation (som efter en skada) är normal och nödvändig, är det inte normalt med inflammation som varar i månader eller år. Kronisk inflammation har kopplats till utvecklingen av bland annat åderförkalkning, hjärtinfarkt, stroke, diabetes och autoimmuna sjukdomar.

Däremot är växtbaserade dieter naturligt antiinflammatoriska, eftersom de innehåller mycket fiber, antioxidanter och andra fytonäringsämnen och mycket lägre i inflammatoriska utlösare som mättat fett och endotoxiner (toxiner som frigörs från bakterier som vanligtvis förekommer i animalisk föda). Studier har visat att personer som äter växtbaserade dieter kan sänka sin nivå av C-reaktivt protein (CRP) dramatiskt, vilket är en indikator på inflammation i kroppen.

Sänk kolesterolet naturligt

Förhöjt kolesterol i blodet är en viktig riskfaktor för hjärtsjukdomar och stroke. Mättat fett - främst i kött, fågel, mejerivaror och andra animaliska produkter - höjer kolesterolnivåerna i blodet.

Studier visar att när människor börjar äta helt växtbaserat sänker de kolesterolnivån i blodet med upp till 35%. I många fall är minskningen lika effektivt som läkemedel, men utan biverkningar! Människor som behöver kolesterolsänkande läkemedel kan ytterligare minska sina kolesterolnivåer och kardiovaskulära risker genom att anta en växtbaserad diet.

Växtbaserade dieter sänker kolesterolet eftersom kosten är mycket låg i mättat fett och innehåller inget kolesterol. Dessutom innehåller växtbaserade dieter mängder av fibrer, vilket ytterligare minskar kolesterolhalten i blodet.

Bort med de dåliga bakterierna, in med de positiva!

De biljoner mikroorganismer som lever i våra kroppar kallas gemensamt mikrobiomer. Dessa mikroorganismer är avgörande för vår allmänna hälsa. Mikroorganismerna hjälper oss inte bara att smälta maten utan de producerar viktiga näringsämnen, hjälper till med immunförsvaret, slår på och stänger av gener, håller tarmvävnaden frisk och hjälper till att skydda oss från cancer. Studier har också visat att de spelar en roll vid fetma, diabetes, åderförkalkning, autoimmun sjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom och leversjukdom.

Växtbaserad kost hjälper till att främja dessa mikroorganismer. Fibern i växter främjar tillväxten av ”vänliga” bakterier i våra tarmar. Och, fiberfattiga dieter (mejeriprodukter, ägg och kött) ökar tillväxten av sjukdomsfrämjande bakterier. Studier har visat att när allätare äter kolin eller karnitin rik kost (finns i kött, fågel, skaldjur, ägg och mejeriprodukter) skapar tarmbakterier ett ämne som omvandlas av vår lever till en giftig produkt som kallas TMAO. TMAO leder till förvärrade kolesterolplack i våra blodkärl och ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.

Intressant är att människor som äter växtbaserade dieter producerar lite eller ingen TMAO efter en köttinnehållande måltid, eftersom de har ett helt annat tarmmikrobiom. Det tar bara några dagar för våra tarmbakteriemönster att förändras. Fördelarna med en växtbaserad diet börjar snabbt! :)

Förändra dina gener!

Forskare har gjort den anmärkningsvärda upptäckten att miljö- och livsstilsfaktorer kan slå på och av gener. Till exempel kan antioxidanterna och andra näringsämnen vi äter från växter förändra genuttrycket för att optimera hur våra celler reparerar skadat DNA. Forskning har också visat att en växtbaserad diet, kan minska uttrycket av cancergener hos män med risk för prostatacancer. Vi har till och med sett att en växtbaserad diet tillsammans med andra livsstilsförändringar kan förlänga våra telomerer - locken i slutet av våra kromosomer som hjälper till att hålla vårt DNA stabilt. Detta kan innebära att våra celler och vävnader åldras långsammare eftersom förkortade telomerer är förknippade med åldrande och tidigare död.

Minska risken för typ 2-diabetes dramatiskt!

Animalisk föda, har visat sig i flera studier öka risken för typ 2-diabetes. I själva verket ökade risken för diabetes med 74% från att äta kött en gång i veckan eller mer under en 17-årsperiod! På liknande sätt, i Health Professionals Follow-up Study and Nurses Health Study, ökade intaget av rött kött med mer än bara en halv portion per dag förknippades med en 48% ökad risk för diabetes över 4 år.

Varför skulle kött orsaka typ 2-diabetes? Flera orsaker: animaliskt mättat fett, djurbaserat (hem) järn och nitrat som konserveringsmedel i kött har visat sig skada bukspottkörtel cellerna, förvärra inflammation, orsaka viktökning och försämra hur vårt insulin fungerar.

Du kommer att dramatiskt minska dina chanser att få typ 2-diabetes genom att ta bort animaliska produkter från din tallrik och äta en diet baserad på växter. Detta gäller särskilt om du äter naturliga kolhydrater, som är mycket skyddande mot typ 2-diabetes. Du läste rätt: kolhydrater skyddar dig från diabetes! En växtbaserad diet kan också förbättra eller till och med “läka” dig från diabetes om du redan har fått diagnosen.

Du får i dig rätt mängd protein

Den genomsnittliga allätaren får i sig mer än 1,5 gånger den optimala mängden protein, mestadels från animaliska källor.

I motsats till vad folk tror, så gör detta överflödiga protein oss inte starkare eller smalare. Överskott av protein är inte bra för kroppen och belastar måmga av våra organ. Animaliskt protein är en stor orsak till viktökning, hjärtsjukdommar, diabetes, inflammation och cancer.

Å andra sidan skyddar proteinet som finns i växter oss från många kroniska sjukdomar. Det finns inget behov av att ha koll på proteinintag eller använda proteintillskott nä du äter växter. Om du uppfyller dina dagliga kaloribehov får du all den protein du behöver. De människor som lever längst på jorden, de som bor i de "blå zonerna", får cirka 10% av sina kalorier från protein, jämfört med de som äter “vanlig kost” med genomsnittet på 15 till 30% protein.

Förändra din- och planetens hälsa

Att föda upp djur för konsumtion är förödande för planeten. Det är den enskilt största bidragsgivaren till växthusgasutsläpp och är en ledande orsak till mark- och vattenanvändning, avskogning, förstörelse av vilda djur och utrotning av arter. Cirka 2000 liter vatten behövs för att bara producera ett kilo nötkött i USA. Våra hav förlorar fisk, enligt vissa uppskattningar kan haven vara fisklösa 2048. Det nuvarande systemet, baserat på kött- och mejeriproduktion, bidrar också till hunger i världen - majoriteten av de grödor som odlas över hela världen går mot utfodring av boskap och inte utfodring av människor. Vilket är hemskt.

Lika viktigt är att djur som är uppfödda för mat är känsliga varelser som lider, oavsett om de odlas på industrifabriker eller på gårdar märkta "humana". Det finns inget humant sätt att döda ett djur. Att äta en växtbaserad diet hjälper oss att leva ett mer medkännande liv. När allt kommer omkring handlar det inte bara om maten vi äter för att vara frisk, det handlar också om vårt medvetande - vår medvetenhet om hur våra val påverkar planeten och alla de som vi delar den med.

Ta hand om dig!

www.naringsfysiolog.se (1).png

Gratis minikurs

Anmäl dig till minikursen på 3 lektioner som handlar om att läka din kropp naturligt med hjälp av kosten.


Referenser:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23865797/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25637150/

https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/lowering-cholesterol-with-a-plant-based-diet

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19766762/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19766762/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24652102/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23563705/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24336217/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18559852/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24051140/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942738/pdf/nutrients-06-00897.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24722499/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2671114/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18349528/

https://academic.oup.com/ajcn/article/89/5/1588S/4596944

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21139559/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22677895/

https://hwcdn.libsyn.com/p/4/7/c/47cbc2420ba85e53/Proteinaholic_Chapter13.pdf?c_id=10141917&cs_id=10141917&expiration=1615116751&hwt=340bc765fe19a3f961a0f127a0a45fd5

https://psmag.com/environment/gluttony-global-warming-eating-warmer-planet-96495

https://www.cowspiracy.com/facts/