Naturliga solskyddsmedel som jag rekommenderar

"Det här inlägget innehåller annonslänkar från Glimja.se."

"Det här inlägget innehåller annonslänkar från Glimja.se."

Det är ingen hemlighet att solen (i måttliga doser) ger alla möjliga hälsofördelar, inklusive att hjälpa våra kroppar att tillverka viktigt vitamin D. Med varmare väder söker många dock de bästa solskyddsmedel för att minska risken för solöverexponering, solbränna och möjligen hudcancer.

Men många av solkrämerna du köper i vanliga dagvaruhandeln innehåller väldigt många giftiga ämnen som kan skapa mer cancer än vad själva solen gör.

Solskyddsmedel byggs upp i ditt blod

En FDA-ledd 2020-studie visade att "kemiska solskyddsingredienser absorberas efter en applikation, och vissa ingredienser kan stanna kvar i blodet i minst tre veckor.

Tester har gjorts med solskyddsmedels kemikalierna; avobenzon, oxibenson, oktokrylen (hittade jag i Nivea), homosalat, oktisalat och oktinoxat, och alla sex testade att de aktiva ingredienserna absorberades lätt i blodet. Detta bygger på tidigare forskning som visar att solskyddsmedels kemikalier absorberas inom en dag efter att ha använt dem - och på nivåer som är tillräckligt höga för din egen säkerhet.

Många av dessa kemikalier har inte testats tillräckligt. Vilket är mycket farligt.

Fungerar ens solskyddsmedel?

Utöver säkerhetsfrågor är en annan fråga: Miljöarbetsgruppen fann att nästan 75 procent av solskyddsmedel inte fungerar.

Då saker och ting går mycket långsamt när det gäller säkerheten för allmänheten, så åligger det konsumenten att hitta solskyddsmedel som är säkrare och faktiskt fungerar.

Använder du ett bra solskyddsmedel?

Nu är det viktigt att notera att det inte finns någon perfekt solskyddsmedel. Många innehåller skadliga kemikalier, och även mineralbaserade solskyddsmedel kan innehålla nanopartiklar, små ingredienser som kan passera blod-hjärnbarriären och också skada vattenlevande djur. Utöver det, är solskyddsmedel unikt jämfört med många andra produkter för personlig vård eftersom du smörjer det tjockt på huden, ofta flera gånger om dagen, i jämförelse som, till exempel, schampo som du snabbt tvättar bort.

Det är därför det är mycket viktigt att leta efter ett säkrare solskyddsmedel och att inse att du inte bara kan lita på solskyddsmedel enbart för att förhindra överexponering av solen.

Ingen produkt kommer att vara helt skyddande och ingen produkt kommer att vara kvar på din hud i mer än två timmar, som enligt studier har noterats. Man rekommenderar att du applicerar solskyddsmedel med ett tjockt lager och att du applicerar nytt lager varje gång du har badat.

För att förhindra dessa skadliga kemikalier som når ditt blod inom några minuter så rekommenderar jag dessa mineral baserade solskyddsmedel.

Dessa är mina favoriter just nu!

  • Märket “Badger” har många olika solskyddsmedel som jag starkt rekommenderar! innehåller endast naturliga ingredienser och känns riktigt bra på huden. De har även solskyddsmedel för barn. Klicka här.

  • I ansiktet använder jag denna. Den fungerar mycket bra under smink.

  • Glimja.se har några solskyddsmedel jag också rekommenderar. Denna har jag i mitt skåp och den känns bra på huden (men inte i ansiktet om du även använder smink).

  • Jag såg även denna på Glimja.se, men har inte testat den själv. Men ingredienserna är jätte bra!

Man kan även göra sin egen solkräm med olika oljor som morotsolja och hallonfröolja, då dessa innehåller naturlig SPF. Det finns flera recept ute på nätet, så det är bara att googla :)

Jag hoppas detta hjälper dig att finna din favorit skyddsmedel så att du kan slappna av mer i solen. Ha en underbart fin sommar!

Referenser:

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2759002

https://www.ewg.org/sunscreen/