Vad du bör tänka på när det gäller järn från kosten

Innehåller annonslänk från glimja.se

Järnbrist eller obalans i kroppen?

Järn är ett viktigt näringsämne som hjälper till att utföra många funktioner i kroppen.

En av de viktigaste funktionerna? Järn hjälper till att transportera syre genom blodet.

Vad är järnbrist?

Järnbrist är oftast kopplad till utvecklingen av anemi, vilket är ett tillstånd där det finns brist på friska röda blodkroppar som produceras.

Järn behövs för att producera hemoglobin, en typ av protein som finns i röda blodkroppar och som har rollen att transportera syre från dina lungor och transportera det genom hela kroppen till dina celler. Järnbrist kan innebära att du inte kan producera tillräckligt med syrebärande röda blodkroppar. Därför kämpar din kropp för att transportera syre till din hjärna, vävnader, muskler och celler, vilket gör att du känner dig trött och svag.

De flesta av de 3–4 gram elementärt järn som finns i vår kropp är i form av hemoglobin. Det återstående järnet lagras i levern, mjälten och benmärgen, eller finns i vår muskelvävnads myoglobin.

Järnbrist kan leda till följande tillstånd och symtom:

  • Anemi

  • Kronisk trötthet eller sämre energi

  • Blek

  • Onormala hjärtslag

  • Tecken på hormonobalans

  • Muskelsvaghet

  • Aptit förändringar

  • Svårt att sova

  • Viktförändringar

  • Sår i munnen eller tungan

  • Humörförändringar

  • Yrsel

  • Konstigt sug efter att äta saker som inte är mat, som smuts, is eller lera

  • En stickande eller krypande känsla i benen

  • Svullen eller öm tunga

  • Kalla händer och fötter

  • Sköra naglar

  • Huvudvärk

  • Koncentrationssvårigheter

  • Försvagat immunförsvar

Riskfaktorer

Det finns några faktorer som också gör att du löper en högre risk för järnbrist. De vanligaste orsakerna till järnbrist inkluderar:

  • Om du tränar för mycket (vilket ibland kan skada röda blodkroppar)

  • Om du är gravid eller ammar

  • Om du någonsin har haft njursvikt

  • Om du genomgår, eller har genomgått dialysbehandling, som kan ta bort järn från kroppen

  • Om du har någon tarmsjukdom som kan begränsa din förmåga att ta upp näringsämnen, såsom celiaki, Crohns sjukdom eller ulcerös kolit

  • Om du tar en hög mängd antacida läkemedel, eftersom dessa innehåller kalcium som kan förhindra järnupptaget

  • Om du nyligen har opererats eller förlorat blod av någon anledning, som att donera blod

Mängden järn som någon behöver dagligen för att förhindra järnbrist varierar mycket beroende på ålder och kön. Kvinnor behöver mer järn än män eftersom de tappar en viss mängd järn under sin normala menstruationscykel varje månad.

Hur mycket järn behöver vi varje dag?

Spädbarn och barn under 6 år: 8 milligram

Barn 6-9 år: 9 milligram

Barn 10-13 år: 11 milligram

Pojkar 14-17 år: 11 milligram

Flickor 14-17 år: 15 milligram

Kvinnor i fertil ålder: 15 milligram

Övriga vuxna: 9 milligram

Järn i växtbaserad kost

Det sägs att de som äter en växtbaserad kost är mer benägna att få järnbrist, men det visar sig att de inte är mer benägna att lida av järnbrist än någon annan. Detta beror på att de som äter köttfria dieter tenderar att få i sig mer näringsämnen som fiber, magnesium och vitaminerna som A, C och E. De får också i sig mer järn, icke-hemjärn som finns i växter. De som äter köttfria dieter får inte i sig något av hemjärnet som finns i blod och muskler, vilket är bra. Undvikandet av hemjärn kan vara ett av nyckelelementen i ett skydd för att minska risken för hjärtsjukdomar.

Hemjärn- risk för hjärtsjukdomar, stroke, diabetes typ 2 & cancer

Kopplingen mellan järnintag och kranskärlssjukdom har diskuterats mycket. Järnintag från animaliska produkter är förknippat med betydligt högre risk för hjärtsjukdomar. Detta tros bero på att järn kan fungera som en pro-oxidant som bidrar till utvecklingen av ateroskleros (åderförkalkning eller åderförfettning) genom att oxidera kolesterol med fria radikaler. Risken är en 27% ökning för kranskärlssjukdom för varje milligram hemjärn som konsumeras dagligen.

En annan studie analyserade data från 21 internationella studier, som omfattade 292 454 deltagare, under tio år. Resultaten visade att hemjärn (animaliskt) ökade risken för hjärtsjukdomar med 57%.

Icke-hemjärn som finns i grönsaker har inget samband med risk eller dödlighet i hjärtsjukdom.

Detsamma har konstaterats för stroke risk. Studierna på järnintag och stroke har haft motstridiga resultat, men det kan bero på att de flesta studier inte har separerat hemjärn från icke-hemjärn. Men studier visar att intag av hemjärn (animaliskt järn) är förknippat med en ökad risk för stroke, såväl som diabetes.

Högre intag av hemjärn var signifikant associerat med större risk för Diabetes typ 2 med en 16% ökad risk för varje dagligt milligram hemjärn som konsumeras.

Samma sak för cancer, med en 12 % ökad risk för varje milligram daglig konsumtion av hemjärn. Faktum är att forskarna kunde se hur mycket kött någon äter genom att titta på deras tumörer. Forskarna kunde se ett mönster i tumören av lungcancer patienter som åt mycket animaliskt protein. Även om de bara tittade på lungcancer, förväntar de sig att dessa köttrelaterade genuttrycksförändringar kan förekomma i andra cancerformer också.

Öka ditt järnintag på ett hälsosammare sätt

Vi behöver få tillräckligt med järn och den hälsosammaste källan till järn verkar vara icke-hemjärn, som finns naturligt i överflöd i växter som, fullkorn, bönor, ärtor, kikärter och linser, mörkgröna bladgrönsaker, torkad frukt och nötter och frön.

Livsmedel som innehåller C-vitamin kan förbättra absorptionen av icke-hemjärn, vilket är ett annat användbart sätt att öka sina järndepåer.

Exempel på livsmedel med järn

  • Vita bönor ( 2 dl): 6,6 milligram

  • Linser (2 dl): 6,5 milligram

  • Spenat (2 dl): 6,4 milligram

  • Kidneybönor (2 dl): 3,9 milligram

  • Kikärter (2 dl): 4,7 milligram

  • Pumpafrön (1 dl): 1 milligram

Vad är det bästa att göra om jag ständigt har låga järnvärden?

Detta är ett tecken på obalans i kroppen och/eller fel sammansatt kost. För mycket animaliska produkter och mättat fett skapar obalans i kroppen och kan störa järnupptaget. Järn från växter kan kroppen balansera om du har för lite eller för mycket järn i kroppen.

Ät mindre mättat fett och animaliska produkter. Öka intaget av mörkgröna växter och baljväxter och ät dessa i samband med C- vitaminrika grönsaker och frukter.

Behöver du hjälp med kosten som läker kroppen? Kontakta mig och jag kan lägga upp en strategi för din läkning för att maximera järnupptaget.

Kosttillskott

När någon har för mycket järn i blodet kan detta också skapa hälsoproblem, men bara om järnet kommer från animaliskt ursprung, då järnet från växter kan kroppen balansera.

Höga doser av syntetisk järntillskott kan orsaka biverkningar inklusive illamående, kräkningar, kramper och förstoppning.

Tänk på att järn kan interagera med andra näringsämnen inklusive mejeriprodukter, te och kaffe.

Hos personer som har tagit mediciner för Parkinsons sjukdom, cancer eller hjärtsjukdomar kan medicinerna vara dåligt absorberade när de också tar järntillskott. Som ett resultat bör dessa människor prata med sin läkare innan de tar några järntillskott på egen hand.

Vill du ta ett järntillskott rekommenderar jag starkt att ta ett växtbaserat tillskott! Jag rekommenderar denna.

GRATIS MINIKURS!

Den ultimata minikursen på 3 lektioner om att läka kroppen naturligt! Helt gratis!

“3 nycklar som kan förvandla din hälsa till det bättre”

Vet du inte vad du ska äta för daglig läkning av kroppen?

Bli medlem från endast 79kr i månaden och få tillgång till över 200 recept! plus artiklar som rör din hälsa.


Referenser:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23708150/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24243555/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401818/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23681825/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25369923/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24456871/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23046549/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25084991/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23306319/

https://www.pcrm.org/news/exam-room-podcast/eating-age-well-nutrient-needs-dr-neal-barnard-live-qa