Kiwis otroligt många hälsofördelar!

Om du aldrig har ätit en kiwi kommer du nog vilja springa till mataffären efter att ha läst alla sätt denna frukt kan förbättra din hälsa. Det beror på att kiwi ger galet mängd hälsofördelar!

Faktum är att ca två kiwis ger dig nästan 275 procent av den dagliga rekommenderade mängden vitamin C. Kiwis välgörande fytonäringsämnen i kombination med den fantastiska uppsättningen av vitaminer och mineraler ger kiwi oss en imponerande lista av hälsofördelar.

Otrolig källa till vitamin C och E

En anledning till att kiwi onekligen är en superfrukt är att det är ett frukt med hög andel antioxidanter som bekämpar skador på fria radikaler.

En studie utförd av Institutionen för kemisk toxikologi, avdelningen för miljömedicin, vid norska folkhälsoinstitutet, där kiwifrukt kompletterades med en normal diet, visade att med bara en till två kiwifrukter om dagen hade en markant minskning av inre oxidativa skador.

En nyligen genomförd studie från 2020 fann att C-vitaminet i kiwi kan minska cancerutvecklingen på grund av dess förmåga att minska oxidativ skada och förbättra tarmrörelserna. Detta kan hjälpa till att förebygga koloncancer.

Dessutom är kiwis vitamin E, fettfritt och en stark komponent för att sänka kolesterolet och bekämpa fria radikaler.

Motverkar åldrande och förbättrar hudens hälsa

Kollagen är det protein som finns mest i våra kroppar och byggstenen som underhåller hud, muskler, skelett och senor. Forskning visar att det bryts ner när vi åldras och är beroende av C-vitamin, som vi vet att kiwi har gott om.

Forskning publicerad i Journal of Cellular Physiology tyder på att polysackariderna i kiwi kan fördubbla kollagensyntesen i kroppen jämfört med normala förhållanden när denna aktivitet minskar när vi åldras.

Kiwi innehåller också en karotenoid och antioxidant som kallas lutein. Lutein är otroligt fördelaktigt för hudens hälsa genom att skydda huden från UV-ljus, vilket är ännu en fördel med att äta kiwi.

Förbättrar andningen

Kiwifrukter och andra frukter som innehåller mycket C-vitamin har framgångsrikt använts för att behandla ett antal luftvägssjukdomar. Två studier har visat gynnsamma reaktioner hos både vuxna och barn som lider av astma och andra luftvägssjukdomar och infektioner efter att ha börjat äta kiwifrukt.

Båda studierna drog slutsatsen att frukten ökar C-vitaminkoncentrationen i kroppen. Detta i sin tur minskar symtomen hos patienterna, inklusive minskning av väsande andning, täppa och ont i halsen.

Bra för syn och förebyggande av ögonsjukdomar

Ämnet lutein skyddar inte bara huden, utan är också en kraftfull fytokemikalie som har visat sig förhindra många ögonsjukdomar. Lutein kan skydda ögat genom att filtrera bort skadligt UV-ljus.

Kiwifrukt har 171 milligram lutein i en stor frukt. Det är betydligt högre än nästan alla andra frukter.

Tillsammans med lutein har kiwi ett stort utbud av vitamin A. Vitamin A har visat sig vara fördelaktigt för optimal ögonhälsa.

Hjälper till med matsmältningen

Kiwi har visat sig lovande som behandling av tarm- och matsmältningsbesvär. Ett antal studier har visat att kiwi hjälper till att minska komplikationer relaterade till IBS och andra inflammatoriska tarmproblem, speciellt förstoppning.

Om jag har en klient med förstoppning rekommenderar jag alltid mycket frukt, men speciellt kiwi.

Förbättrar det kardiovaskulära systemet

Det råder ingen tvekan om att kiwi är en hjärtfri superstjärna. En kiwi om dagen kan ge lägre risk för stroke, blodproppar och hjärt- och kärlsjukdomar.

Kalium i kiwi hjälper till att sänka blodtrycket, motverka natrium i kroppen och är en vasodilator som slappnar av blodkärlen i hela kroppen. Fibern som finns i kiwi är också mycket hälsosam för hjärtat, tillsammans med vitamin K, som kan förhindra ansamling av kalcium i artärerna och därför kan minska risken för hjärtinfarkt.

Studier har visat att personer som regelbundet konsumerar kiwi har 15 procent sänkta triglyceridnivåer jämfört med de som inte gör det. Kiwifrukt är också en stor källa till omega-3, magnesium, vitamin E och koppar, som alla hjälper till att hålla det kardiovaskulära systemet fungerande.

Bra för benen

Kiwifruktens betydande tillförsel av vitamin K behövs i din kropp för mer än bara friska artärer. Vitamin K behövs för ett hälosamt skelett. Det är därför K-vitaminbrist kan vara extremt besvärlig.

Studier tyder på att dieter rik på vitamin K kan förbättra benhälsan och minska risken för benrelaterade skador och sjukdomar, som benskörhet.

Förbättrar sömnen

En annan fördel med kiwi är närvaron av serotonin. Serotonin kan vara anledningen till att frukten har ett långvarigt rykte för sina positiva fördelar med sömnen.

Serotoninet i kiwi har visat sig öka sömntiden och sömneffektiviteten med 13 procent, så om du inte kan sova kan kiwi hjälpa.

Det finns också bevis som tyder på att serotonin kan hjälpa till att öka minnet och humöret och kan till och med hjälpa mot depression.

Anticancer

Träden i Actinidia-familjen (kiwiträd) har använts som medicinalväxter i Kina i många år, för att behandla sjukdomar som ledvärk, njurstenar, cancer i lever och matstrupe.

Både frukten och rötterna av kiwi har hämmande effekter på mänsklig lever-, lung- och koloncancercelltillväxt. Tack vare dess polysackarid och det överflöd av antioxidanter som finns i färsk kiwi, har studier på möss visat antitumöreffekter och minskning av cancerceller.

Dessa skäl är varför kiwi är bland några av de bästa cancerbekämpande livsmedel som finns i naturen.

Antifungala och antibakteriella egenskaper

Både grön och gul kiwi har visats ha svampdödande och antibakteriella egenskaper i flera studier. Den mest antibiotiska aktiviteten har hittats i fröna, som vanligtvis konsumeras tillsammans med frukten.

Den gula kiwi innehåller ett protein som kallas aktinchinin, som föreslås vara ursprunget till dess svampdödande egenskaper.

Extrakt från kiwifrukten har visat antibakteriell aktivitet mot ett antal bakteriestammar. Dessa egenskaper kan också vara kopplade till det stora antalet antioxidanter i frukten.

En stor färsk, rå kiwi utan skal (cirka 90 gram) har ungefär:

  • 55,5 kalorier

  • 13,3 gram kolhydrater

  • 1 gram protein

  • 0,5 gram fett

  • 2,7 gram fiber

  • 84,4 milligram C-vitamin

  • 36,7 mikrogram vitamin K

  • 284 milligram kalium

  • 1,3 milligram E-vitamin

  • 0,1 milligram koppar

  • 22,7 mikrogram folat


Och visste du att du kan även äta skalet!? men jag rekommenderar att äta skalet om du har köpt ekologiska kiwis :)


Gratis Minikurs!

Lär dig vilken kost som kan vara boven bakom dina hälsoproblem och hur du bör äta för daglig läkning av kroppen. Anmäl dig gratis och få lektionerna på din mejl.

Gratis utmaning!

Bli av med sockersuget på 7 dagar. Lär dig knepen om hur du tacklar din inre sockerdemon för att bli av med sockersuget en gång för alla! Anmäl dig gratis och få utmaningen på din mejl.



Referenser:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21586177/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31387399/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21212530/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505499/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15389574/

https://thorax.bmj.com/content/55/4/283.abstract?sid=aed91353-37b1-41b0-9adf-36c6a4ca2fd0

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22172428/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16371334/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12134711/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21147704/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15370099/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16030366/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21669584/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22754311/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2855056/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18611802/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15245867/