Vad är skillnaden mellan matallergier och intolerans/känslighet?

Om du har samma reaktion på en viss mat varje gång du äter den - som orolig mage eller diarré - kanske du tror att du har en matallergi. Men det är mer sannolikt att du har en matintolerans.

Nyckeln är att förstå skillnaderna mellan matintolerans och matallergi, så att du är bättre förberedd på att hantera hur vissa livsmedel påverkar din kropp. Så vad är skillnaden?

Matintoleranser orsakar obehagliga och frustrerande symtom som olika magbesvär, medan symtomen på matallergier sannolikt är allvarligare och ibland till och med livshotande.

Vad är matallergier?

Vårt immunförsvar orsakar matallergier. När du smälter vissa typer av mat, reagerar immunsystemet på detta. Det kan leda från milda till allvarliga reaktioner som hudutslag, nässelfeber eller andningssvårigheter, beroende på hur allergisk du är mot just den maten eller ingrediensen. Några vanliga exempel är jordnötsallergi eller dammallergi.

Vanliga livsmedel som står för cirka 90 % av alla matallergier:

  • Ägg

  • Fisk och skaldjur

  • Mejerivaror

  • Jordnötter och även andra nötter som sashewnötter och valnötter

  • Soja

  • Vete

Efter att du har ätit en mat du är allergisk mot, uppträder symptomen vanligtvis snabbt - inom 30 minuter till två timmar. Den här typen av reaktion kan vara dödlig om den inte behandlas omedelbart.

Symtom på matallergi

Du kan se symptomen på din hud, till exempel:

  • Utslag

  • Nässelutslag på delar av din kropp

  • Smärta i bröstet

  • Kliande hud

  • Svullnad av läppar, tunga eller svalg

Symtom inkluderar:

  • Har svårt att svälja

  • Andningssvårigheter t.ex. astma eller väsande andning

  • Du kan uppleva ett snabbt blodtrycksfall och ansiktet eller ögonen kan svullna upp.

  • Du kan även ha en allvarlig reaktion, Anafylaxi, som kräver läkarvård.

Vad är matintolerans/känslighet?

Ibland hör du folk säga att en viss mat "inte kommer överens" med dem. Kanske skapar mjölkprodukter gaser i magen, så de undviker mejerier helt och hållet. Men vad betyder det och vad beror det på?

En matintolerans uppstår när din kropp inte riktigt kan bryta ner en viss mat eller ingrediens. Laktosintolerans, till exempel, är resultatet av en enzymbrist som hindrar din kropp från att korrekt bryta ner laktos, ett mjölksocker. Förresten, visste du att ca 75% av befolkningen kan inte bryta ned laktos (ett tecken på att vi inte är skapta för kossans mjölk). Vi är skapta för mänsklig mjölk ;)

Symtom kan vara obekväma, men de är inte livshotande. Symtom på matintolerans börjar vanligtvis inom några timmar och inkluderar:

  • Diarre

  • Gaser och uppblåsthet

  • Halsbränna

  • Illamående

  • Magont

  • Orolig mage

  • Huvudvärk

  • Irritation

  • Brännande hud

  • Svettningar

Du bör inte känna något i din mage efter att du har ätit! Många gånger så beror intoleranser och känslighet mot vissa livsmedel på en obalans i kroppen. Känner du något obehag så kontakta mig och jag kan hjälpa dig till en fullt fungerande mage.

Vet du inte vad du ska äta för daglig läkning av kroppen?

Gör som så många andra, bli medlem och få tillgång till över 200 recept + en massa tips för en hälsosammare kropp. Endast från 79kr i månaden!