Är linfrön farliga?

Livsmedelsverkets uppmanar oss att utesluta linfrön på grund av rädsla för cyanidförgiftning.

Behöver vi vara rädda för linfrön?

Så många som en av fem växter som vi äter producerar cyanid. Men detta är inte samma sak som giftiga tungmetaller som bly, kvicksilver, arsenik som inte kan brytas ner i någonting.

Kroppen kan avgifta naturligt cyanid

Vi har ett enzym (Rhodanese) i vår kropp. Och det är bara ett av fem sätt som vår kropp kan avgifta cyanid. Bland annat krävs det protein för avgiftningen och det är därför du kan läsa om kronisk cyanidförgiftning bland undernärda populationer i Afrika. Men så länge vi får tillräckligt med protein i vår kost, kan vår kropp avgifta de normala mängderna cyanid vi äter varje dag. Och protein finns i all växtbaserad kost, du kan läsa mer om proteiner här.

Men det finns såklart en gräns! Till exempel, finns det fall av cyanidförgiftning efter att ha konsumerat bitter mandel. Inte vanliga mandlar, som producerar cirka 40 gånger mindre cyanid. Att äta 50 bitter mandlar kan verkligen skada dig, till och med döda dig! eller till och med bara en handfull för ett litet barn. Men för att komma upp i denna summa bör du äta ca 2 000 vanliga mandlar vid ett tillfälle.

Även aprikoskärnor, har giftiga nivåer av cyanid så jag förstår Livsmedelsverket som tar försiktighetsåtgärder.

Enligt studier har den vuxna människokroppen förmågan att avgifta upp till 100 mg cyanid per dag. Detta är ca 150 matskedar av linfrön om dagen!

Hur kan vi ta bort cyaniden?

Tex, När du bakar ett bröd och använder linfrön som ett “ägg” och du bakar brödet vid cirka 250 grader, försvinner de cyanidbildande föreningarna. Det är värme plus vatten som torkar ut cyaniden.

Men sprider du bara malda linfrön i tex musli som du torkar i ugnen, försvinner bara en del av cyaniden för att det finns ingen vätska, bara en minoritet av cyaniden går förlorad.

Det har varit studier där test personerna har ätit upp till 1-2 dl råa linfrön på tom mage. Utan förgiftning!

Du kan läsa om studien nedan.

Faktum är att det finns inte en enda publicerad rapport om cyanidförgiftning efter konsumtion av linfrön någonstans i litteraturen.

Det är alltså helt ok att ta ca 1 msk råa krossade linfrön om dagen :)

GRATIS MINKURS

Har du gått min gratis minikurs om att läka kroppen naturligt? Är du redo att få kunskaper om vad för kost du bör konsumera för en daglig läkning av kroppen? Denna minikurs visar dig vad du behöver veta. Klicka här för att anmäla dig gratis.

Referenser: