Kan man förhindra eller bli av med Högt Blodtryck genom kosten?

Kan man förhindra eller bli av med Högt Blodtryck genom kosten?


Högt blodtryck är nr 1 riskfaktor för dödsfall i världen, vilket påverkar nästan 78 miljoner amerikaner. I Sverige är det hälften av personer som är mellan 65-84 år som har högt blodtryck. 

Om det påverkar de flesta av oss när vi blir äldre, kanske det inte är en sjukdom, utan en tråkig följd av åldrandet?

Helt fel. Vi har vetat under nästan ett sekel att Högt blodtryck aldrig behöver hända. Om du äter en kost som människan är designad för, främst växter och frukt, behöver Högt blodtryck aldrig uppstå.

Högt blodtryck beror på dåliga matvanor

Bearbetat kött orsakar ca 800 000 dödsfall varje år. Detta är en kost med bacon, skinka, salami, varmkorv...mm

Enligt studier kan en kost med mer:

  • Spannmål rädda 1,7 miljoner liv varje år (amarant, hirs, quinoa mm) ej gluten!!

  • Grönsaker räddar 1,8 miljoner liv per år.

  • Nötter och frön, räddar vi 2,5 miljoner liv per år.

  • FRUKT räddar vi 4.9 miljoner per år!

Frukt är tydligen vad världen behöver mest, alltså 4,9 miljoner liv kan räddas varje år och botemedlet är inte läkemedel. Botemedel är kosten och speciellt mer frukt. 

 (studien tittade inte på bönor)

 Studier från Afrika och Kina

Forskare mätte blodtrycket på 1800 personer under 2 år på landsbygden Kenya i Afrika som åt en diet som var centrerad kring växter- hela gryn, bönor, grönsaker, frukt och mörkgröna blad. Hur många fall av högt blodtryck hittade forskarna? Noll. Wow, de måste ha haft låga hjärtsjukdomar? Nej. De hade INGA hjärtsjukdomar alls och Inte ett enda fall av åderförkalkning. Vårt blodtryck går upp när vi åldras; deras tryck går faktiskt ner.

Samma i Kina, de hade ett tryck på ca 110 över 70 i hela sitt liv. Alltså ett blodtryck som sextonåringar. Nu tänker ni Afrika, Kina, väldigt olika dieter. Men vad de hade gemensamt var en växtbaserad diet dag ut och dag in. De åt kött endast vid speciella tillfällen.

Varför tror vi att det är den växtbaserade kosten vid denna studie som var skyddande?

Eftersom i den västerländska världen, som American Heart Association har påpekat, var det enda folket som verkligen fick ner blodtrycket så lågt var de som åt växtbaserade dieter.

Den största studien hittills av de som äter växtbaserade dieter gjordes med 89.000 personer från Kalifornien, USA. 

De jämförande icke-vegetarianer och semi-vegetarianer eller flexitarianer (äter kött mer varje vecka än dagligen). Jämfört med dem som inte äter:

  • kött, förutom fisk

  • dem som inte äter något kött alls

  • dem som inte äter kött, ägg eller mejeri.

Så även de icke-vegetarianerna åt inte mycket kött. Och de brukade äta massor av frukter och grönsaker med träning och de rökte ej. Så, till och med i jämförelse med en grupp relativt hälsosamma köttätare, såg de att det var en stegvis minskning av blodtrycket när människor åt mer och mer växtbaserad kost. Samma sak med diabetes och fetma.

Resultat:  Baserat på denna studie på 89 000 personer, såg de att de som åt köttfria dieter minskade risken för högt blodtryck med 55%, men de som åt köttfri, äggfri och mejerifri diet hade 75% lägre risk för Högt blodtryck.

Ta vegetarianer; du ger dem kött och deras blodtryck går upp. Eller, du tar bort kött från människors dieter och blodtrycket går ner på en mycket kort tid! Och det här är efter att den stora majoriteten har minskat eller stoppat sin blodtrycksmedicin helt. De var helt enkelt tvungna att sluta med medicinen.

En ny meta-analys visade att vegetariska dieter är bra, men strikt växtbaserade dieter kan vara bättre. Vegetariska kostvanor ger generellt skydd mot kardiovaskulära sjukdomar, vissa cancerformer och dödsfall, men helt växtbaserade dieter, veganska dieter, tycks erbjuda ytterligare skydd mot fetma, högt blodtryck, typ 2-diabetes och hjärtdödlighet. 

När du behandlar orsaken till högt blodtryck, ska du inte fortsätta äta blodtryckspiller med normalt tryck. Då kan ditt tryck bli för lågt, du kan bli yr, ramla, skada dig själv, så då är det dags att sluta med pillren. Prata med din läkare.

Lägre tryck- det är växternas kraft 🙌

Så om vi vet att högt fett innehåll och animaliskt skapar högt blodtryck, varför får vi inte hjälp med detta? 

Det finns en speciell diet för de drabbade. Dieten kallas DASH skapt av Dr. Sacks. American Heart Association rekommenderar DASH dieten för folk med Högt blodtryck i USA.. Målet med dieten är att fånga blodtryckssänkande fördelar med en vegetarisk kost, men innehåller ändå tillräckligt med animaliska produkter för att göra det “välsmakande” för allmänheten. Faktum är att Dr. Sacks fann att ju mer mejeriprodukter som laktovegetarianer konsumerade, ju högre blev deras blodtryck. Men de var tvungna att göra kosten enkel för allmänheten. För det verkar som att folk hellre knaprar farliga piller för att sänka blodtrycket än att äta växter och frukt. Sorgligt..

Så rekommenderar American Heart Association en icke-köttdiet?

Nej, de rekommenderar en diet med mindre kött, vilket är DASH dieten. Varför inte helt växtbaserad? 

DASH dieten var utformad med ett mål, för att ta de blodtryckssänkande fördelarna med en vegetarisk kost, men som fortfarande innehåller tillräckligt med animaliska produkter för att göra det “välsmakande” för den allmänna befolkningen. De trodde inte att allmänheten kunde hantera sanningen. Har jag rätt?

Så, de kom fram med någon form av kompromiss diet, så kanske, skulle det gå bättre.

Men tyvärr blir det inte bättre.

Ta hand om kroppen och ät grönsaker, frukt och mindre fett, ge din kropp en chans att läka! 

Behöver du hjälp med detta? Kontakta mig och jag hjälper dig gärna!

Vänligen

Rebecca Johansson

Referenser: 

Hur ska man äta för att hålla sig ung?

Hur ska man äta för att hålla sig ung?

Hur gör man en kaffe lavemang och varför?

Hur gör man en kaffe lavemang och varför?