Hur ska man äta för att hålla sig ung?

Hur ska man äta för att hålla sig ung?

Det finns många studier om vilken kost vi bör konsumera för att hålla oss unga och framförallt se yngre ut! Jag tror att vi alla vet att vi bör konsumera mer frukt och grönsaker, men vad bör vi skära ut från kosten? Måste vi äta mindre kalorier?

Detta handlar om protein och hur vi kan på bästa sätt undertrycka enzymet TOR. Jag har skrivit om TOR i tidigare artiklar.

Den första omfattande och jämförande meta-analys studien om att äta mindre

Studien visade att ett lägre proteinintag är viktigare för livslängden än färre kalorier. Faktum är att bara minska mängden protein, utan några förändringar i kalorimängden, har visat sig ha liknande effekter som minskat kalori intag.

Detta är bra nyheter, för att en kost med mindre protein är lättare och hälsosammare att upprätthålla än att minska på kalorierna och det har visat sig vara kraftfullare, eftersom kosten undertrycker både TOR enzymet och IGF-1.

Och vissa proteiner är sämre än andra på grund av aminosyran, Leucin. Leucin verkar bidra till den största effekten på TOR enzymet. Faktum är att bara skära ner på kosten som innehåller mest Leucin kan vara nästan lika effektiv som att skära ner på allt protein.

Så var hittar vi leucin?

Leucin hittar du i animaliska livsmedel: ägg, mjölk och kött, inklusive kyckling och fisk, medan växter har mycket mindre av leucin: frukt, grönsaker och bönor.

För att nå leucinintaget från mejeri eller kött skulle vi behöva äta ca nio kilo kål eller 100 äpplen. Dessa beräkningar visar de extrema skillnaderna i leucinmängder av en "vanlig kost" jämfört med en "växtbaserad diet."

Detta kan också hjälpa till att förklara det långa livet hos populationer som i Okinawa Japan, som har ungefär hälften av vår dödlighet. Den traditionella Okinawan-kosten är på cirka 10% protein, och praktiskt taget inget kolesterol eftersom de mest äter växter. Endast 1% av deras kost är fisk; kött, ägg och mejeriprodukter, mindre än en procent, vilket motsvarar en stek i månaden eller ett ägg varannan månad. Deras livslängd är kanske den högsta livslängden formellt beskriven befolkning i historien.

Detta kan vara lite närmare ett svar på mysteriet om varför populationer som äter växtbaserade dieter lever längst. 


Referenser: 

Kan man förhindra eller bli av med Högt Blodtryck genom kosten?

Kan man förhindra eller bli av med Högt Blodtryck genom kosten?