Bli av med IBS med hjälp av rätt kost!

Kopia av Vad betyder dina kroppssignaler (1).png

Detta inlägg innehåller annonslänkar från ClearLife.se och Grongava.se

Bästa dietplanen för IBS!

Hitta anledningen bakom din IBS och lär dig om kosten som läker din kropp från insidan.

  • Är du förvirrad över hur du ska äta för att bli av med magbesvären?

  • Verkar det som att allt kan orsaka IBS symtom?

  • Hjälper inte FODMAP kosten?

  • Beror IBS på stress?

Det finns många teorier om vad som exakt orsakar IBS: problem med nerverna eller musklerna i tarmen, en överväxt av vissa bakterier i tunntarmen eller en förändring av bakterier i tjocktarmen, en oförmåga att smälta vissa livsmedel eller mage- eller tarminflammation. Vissa människor har symtom varje dag, medan andra upplever långa symptomfria perioder.

Mina magbesvär började under tidig tonåring med buksmärtor som kändes som knivar i magen. Oftast hände direkt efter att jag hade ätit något, magen blev otroligt uppblåst, och jag fick sitta på toaletten länge, oftast med diaréer. Min mage kändes inte bättre förrän efter att jag hade tömt. Många gånger blev jag illamående och jag var nära på att kräkas ett antal gånger.

Var det inte diaréer så var det förstoppning. Jag led av förstoppning i flera år.

Det var en otroligt jobbig tid och jag förstod inte anledningen bakom mina magbesvär. Jag gick till flera "experter" som ville skriva ut läkemedel. Men jag visste redan då att ta läkemedel för dessa besvär tar inte hand om det bakomliggande orsaken, så jag fortsatte att kämpa utan kemiska piller. Jag experimenterade mycket själv med kosten och senare studerade jag till Näringsfysiolog.

Det var inte förrän jag lade om min kost som jag insåg att min mage inte längre sväller upp och att mina andra magbesvär avtog. Tillslut var besvären helt borta och idag helt läkt från IBS.

Många hälsoproblem är ett resultat av våra matvanor. Rätt kost kan läka många hälsoproblem, även IBS.

Fodmap dieten innehåller flera livsmedel som faktiskt kan trigga dina magbesvär, speciellt om dina besvär beror på dåliga bakterier. Har man en konstaterat IBS och börjar lägga om kosten så brukar man få positiva resultat på bara några dagar till några veckor. Att läka magbesvär brukar inte ta lång tid. Har du ätit enligt Fodmap ett tag och du mår fortfarande inte 100% så kan jag nästan lova att det är vissa livsmedel som du fortfarande äter som triggar din IBS. Läk kroppen från insidan med rätt kost.

Du behöver inte alltid äta enligt den här dietplanen, men det är en bra början för att läka dig från IBS. Med tiden kommer du att hitta vad som utlöser din IBS, vilket leder dig mot att skapa en måltidsplan som passar dina behov.

Kopia av Vad betyder dina kroppssignaler.png

Bästa diet planen för en IBS mage!

Kontakta mig för mer information

Några gyllene regler på vad du bör tänka på vid IBS

Ät massor av frukt och grönt

Ät massor av grönsaker för att minska inflammation i tarmen. Ett stort intag av frukt och grönt säkerställer ett optimalt intag av mineraler och vitaminer som hjälper till att läka din tarm och förse din kropp med energi och näringsämnen. Detta ger dig även mängder av fiber som håller tarmen i trim och kroppens avfallsprodukter kan komma ut som de ska.

Kombinera maten på rätt sätt

För bästa matsmältning är det viktigt att kombinera maten rätt för att minska på uppblåsthet, kramper och gaser. Då slipper du onödiga jäsningsprocesser i tarmen och du ökar även ditt näringsintag. Viktigast är det att inte kombinera frukt med din vanliga måltid. Fokusera på frukt på morgonen för bästa matsmältning.

Gluten

Gluten kan skapa irritation och inflammation om du har en känslig tarm eller om du äter för mycket av det. Att utesluta gluten kan vara avgörande för din läkning från IBS.

Mejerivaror

Mejerivaror skapar mängder av hälsobesvär. Bland annat inflammation, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och även IBS. Mejerivaror ska absolut undvikas om du vill läka din kropp.

Bearbetade livsmedel och restaurang mat

Färdigförpackade livsmedel och måltider som du får när du äter ute innehåller oftast allt det dåliga du inte bör äta: billiga raps- eller sojaoljor, socker, gluten, enkla kolhydrater, mättat fett. Detta kan skapa en mängd hälsobesvär.

Undvik att gå ut och äta. Att förbereda dina egna hälsosamma måltider kommer att läka din tarm och kommer även att rädda din plånbok ;).

Örter och tillskott för IBS

Tillskott och örter som kan hjälpa till med IBS. Fler örter finner du i E-boken.

Probiotika (goda bakterier) hjälper till med att öka friska bakterier i tarmen.

Matsmältningsenzymer - hjälper till med matsmältningen, kontrollerar magsyran och näringsupptaget.

Maskros- ett milt laxermedel för kortvarig och särskilt kronisk förstoppning, som fungerar genom att stimulera produktion och galla. Det är en bitter ört och därför hjälper till vid matsmältningssystemet, genom frisläppandet av matsmältnings sekretionen och hjälper till med en svag matsmältningsprocess.

Ingefära- Det huvudsakliga aktiva ämnet i ingefära kallas gingerol. Detta är substansen som ger den dess karakteristiska kryddiga smak, och som besitter de antiinflammatoriska, smärtstillande och matsmältningsfrämjande egenskaperna. Riv eller hacka en bit ingefära och drick som te. Eller ät den färsk.

Bästa dietplanen för en fungerande mage!

Vill du läka dig från IBS en gång för alla? med min hjälp lär jag dig:

  • Kosten som läker kroppen på djupet

  • Kosten du bör undvika

  • Kopplingen mellan kolhydrater, fett och protein

  • Balansera dina måltider utan att räkna kalorier

  • Kombinera maten rätt för bättre matsmältning och näringsupptag

  • Örter för bättre läkning

  • Recept (frukost, lunch och middag)

  • Med mera…