Fördelarna med Dulse

Dulse har skördats och konsumerats i över tusen år, med tidiga uppgifter om användning i Skottland, bland kristna munkar. Denna rosafärgade alg är känt för sitt imponerande näringsinnehåll och unika smak. Den växer vilt på Atlantens och Stilla havets norra kuster och skördas i början av sommar- och höstsäsongerna.

Dulse ser ut som en lummig, röd sallad när den är färsk, även om det är svårt att hitta algen färsk eftersom den vanligtvis torkas direkt efter skörd. När algen är rå har den en läder liknande konsistens.

Näringsinnehåll

Dulse innehåller både makronäringsämnen och mikronäringsämnen, inklusive kostfiber, protein, jod, B-vitaminer och kalium. Det finns ingen rekommenderad serveringsstorlek, men att tillsätta en till två matskedar till recept som garnering eller smakförstärkare, eller att tillsätta lite i din smoothie kommer att ge dig en rad näringsämnen.

Fem gram dulse flingor innehåller ungefär:

  • 13 kalorier

  • 2 gram kolhydrater

  • 1 gram protein

  • 1 gram fiber

  • 836 mikrogram jod

  • 0,4 milligram vitamin B6

  • 391 milligram kalium

  • 1,4 milligram järn

Fördelar

Jod -är ett viktigt näringsämne som är ansvarigt för att reglera sköldkörtelfunktionen, stödja hälsosam ämnesomsättning och förebygga vissa kroniska sjukdomar. Eftersom många vuxna inte äter tillräckligt med jod rik mat är jod brist vanligt.

Även en liten portion dulse innehåller över 100 procent av den dagliga rekommenderade dosen för jod. Forskning visar att detta gynnar personer med hypotyreos eftersom näringsämnet behövs för att göra tyroxin, ett nyckelhormon för många viktiga biokemiska reaktioner i kroppen.

Jod behövs också för sund tillväxt och utveckling, hjärnans funktion och avgiftning.

Tänk på, att konsumera för mycket jod är också problematiskt och kan leda till sköldkörtelrubbningar.

Rik på kalium

Kalium är ett viktigt näringsämne som spelar en roll i elektrolysbalansen och för att bibehålla hälsosamma vätskor. Det krävs för funktionen hos flera organ, inklusive hjärnan och hjärtat. Studier visar att hälsosamma kaliumnivåer minskar risken för hjärtsjukdomar och skyddar benhälsan.

Bekämpar inflammation

Att äta denna röda alg är ett utmärkt sätt att hålla inflammation i schack. En studie publicerad i Food Research International fann att antiinflammatoriska komponenter, som vissa proteiner och klorofyll, kan extraheras från dulse och användas för att minska akut inflammation och svullnad.

Fungerar som en antioxidant

Att äta mat med antioxidanter hjälper till att minska oxidativ stress i kroppen som kan leda till flera hälsoproblem. En studie från 2020 indikerar att dulse har en hög antioxidantkapacitet och renande aktivitet. Aminosyrorna som extraherades från algen visade skyddande effekter mot UV-inducerade skador och potentiella anticanceregenskaper.

Tar hand om tungmetaller

Enligt många källor, binder Dulse sig till kvicksilver, bly, aluminium, koppar, kadmium och nickel. Dulse går in i djupa, dolda platser i matsmältningskanalen och tarmen, söker efter kvicksilver, binder till det och släpper det aldrig förrän det lämnar kroppen. Dulse fungerar också som nödbackup, och hjälper till att säkerställa att alla tungmetaller som når så långt som tjocktarmen faktiskt lämnar kroppen.

Innehåller annonslänk till Glimja

Hur du använder Dulse

Du kan hitta Dulse här.

Dulse håller ganska länge, cirka två år, men du bör förvara den på en sval, mörk plats.

Det finns ingen rekommenderad dos för Dulse, men det anses säkert att äta i normala matmängder. Att tillsätta Dulse i recept under veckan kommer att ge dig en rad näringsämnen.

Du kan äta rå dulse eller tillaga den för att tillsätta till recept, som smörgåsar, grytor och sallader.

Du kan baka flingorna för att göra dulse chips eller lägga till flingor i salsa, soppor, bröd och grytor.

Risker och biverkningar

Dulse anses säkert när det konsumeras i mängder som finns naturligt i mat.

Personer med njurproblem bör inte äta för mycket dulse eftersom det innehåller höga halter av kalium som kan vara farligt. Det bör inte heller konsumeras i stora mängder av personer med sköldkörtelproblem på grund av dess jod innehåll.

Om du konsumerar dulse för att förbättra sköldkörtelproblem, prata med din läkare.

Intresserad av fler hälsosamma tips och läkande recept?

Bli medlem idag och få tillgång till ett stort receptregister, hälsoartiklar och mycket mer!


Källor:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192807/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5410890/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28873715/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7245532/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33008002/