Farorna med rapsolja

Ibland tar jag upp några av samhällets skadliga bekvämligheter och berättar de steg du kan vidta för att undvika bli ett offer för dem. Jag ger er den dolda sanningen bakom några av våra vardagliga val som verkligen kan skada oss. Denna gång, rapsolja.

Jag vill förklara alla anledningar till varför rapsolja inte är vad du vill lägga i din kundvagn. Allt från genetisk modifiering till en överbelastning av ohälsosamma fetter.

Vad är rapsolja?

“Rape seed” olja tillverkas av “rape seed” växten, som är medlem i senapsfamiljen (Brassicaceae). Vad är då raps?

Det var i början av 1970-talet som raps för första gången odlades upp från “rape seed” växten vid University of Manitoba i Kanada av Keith Downey och Baldur R. Stefansson. “Rape seeds” olja innehåller stora mängder erukasyra, som är känd för att orsaka hälsoproblem, så rapsväxten utvecklades från rape seed för att kunna användas för att producera en livsmedelsgodkänd rapsolja med lägre erukasyranivåer.

1998 utvecklades rapssorten med hjälp av genetisk modifiering, och det är så här majoriteten av dagens rapsolja produceras.

Rapsolja- en olja som kan skapa inflammation

Rapsolja var en gång i tiden ett smörjmedel för motorer under andra världskriget, då rapsoljetillverkarna hade överflöd av denna gröda. Sedan blev oljan förmodligen finansierat genom forskningen för att sedan anse att det ok som livsmedel. Men då var det inte ren olja längre. Då hade de börjat med genetisk modifiering, vilket har visat sig vara skadligt för kroppen. Rapsolja är en av de mest genetiskt modifierade livsmedel du kan hitta (USA och Kanada). Oljan liknar knappt någon mat, men det faller under vegetabiliska oljor, vegetabiliska alternativ mm.

Historien bakom rapsolja

Det finns register om att raps användes och odlades i Indien. 35 f.Kr. Den användes även både i Japan och Kina.

I början av 1940 -talet, under andra världskriget, användes rapsolja som ett smörjmedel för många marinmotorer och handelsfartyg.

Rapsoljan skapades först i början av 1970-talet som en naturlig olja, men 1995 skapade Monsanto en genetiskt modifierad version av rapsolja. Från och med 2005 var 87% av den raps som odlades i USA genetiskt modifierad, och 2009 var 90% av den kanadensiska skörden genetiskt modifierad.

Monsanto köpte det och äger nu det genetiskt modifierade fröet.

Varför används oljan?

Rapsoljan är oerhört enkel att använda, den är motståndskraftigt vid matlagning och ger ingen bismak. Priset på rapsolja är relativt billigt så det är inte förvånande att det finns många användningsområden för oljan. Oljan fungerar bra som industriolja och har använts till ljus, tvål, läppstift, smörjmedel, till bläck och biobränslen.

Visste du att rapsolja är ett mycket effektivt bekämpningsmedel och är huvudingrediensen i många icke-kemiska bekämpningsmedelsprodukter som sprutas på grönsaker för att döda insekter! om det dödar insekter kan du ju fundera ut vad det gör för din hälsa.

Rapsolja använder falsk marknadsföring som ett hälsosammare alternativ. Därför har den släppts på marknaden med påståendet att det är en “mirakel” olja, med lägre mängder av mättade fetter och en källa till omega-3-fettsyror. Men i sitt nuvarande modifierade tillstånd kan det orsaka ett stort antal hälsoproblem.

Varför det skadar din hälsa

Vad är rapsolja gjord av? Den kommer från rapsväxten.

Vild rapsolja innehåller stora mängder erukasyra, som är känd för att orsaka hälsoproblem. Så rapsväxten utvecklades för att kunna användas för att producera en livsmedelsgodkänd rapsolja med lägre erukasyranivåer.

Det verkliga problemet med namnet "rapsolja" är att oljan var så giftig att FDA förbjöd den som livsmedel 1956. Så när kanadensiska odlare födde upp en ny sort av raps på 1970 -talet med ett lägre innehåll av den giftiga erukansyran, bestämde de sig för att de behövde ett nytt namn för det.

Termen canola/raps kommer från "kanadensisk olja, låg syra" för att övertyga konsumenterna om att denna olja var säker att konsumeras. Det ursprungliga namnet var "rapeseed" och var ett registrerat varumärke, men termen blev så allmänt känd att varumärket så småningom övergavs och "canola/raps" blev standardbeteckning i många länder för låg-erukisk rapsolja.

Oljan är genetiskt modifierat, mycket bearbetad och förfind produkt och som dessutom innehåller transfetter, vilket är skadligt för kroppen. Oljan genomgår en hydrogenering, vilket skapar ett mycket reaktivt fett, som höjer kolesterolhalten. Livsmedelsproducenter kan använda delvis hydrerad olja i bearbetade livsmedel, bakverk och margarin eftersom det varar längre än vanlig olja och ger bakverk sin konsistens.

Delvis hydrerade oljor är förknippade med risken för hjärt-kärlsjukdomar. Transfett som finns i delvis hydrogenerade fetter ökar dina LDL-kolesterolnivåer (den dåliga sorten) och sänker dina HDL-kolesterolnivåer (den goda sorten) samtidigt. Så att äta transfetter ökar du din risk att utveckla hjärtsjukdomar och stroke. Det är också kopplat till att utveckla typ 2-diabetes.

Rapsolja innehåller omega-3-fetter. Men exponeringen av höga temperaturer och syre i processen omvandlar omega-3 till transfetter.

Hur skadligt är rapsoljan?

De flesta av studierna som rör sig om rapsolja (canola) kommer från USA och Kanada. Men mitt råd är ändå att vi bör vara försiktiga med att konsumera rapsoljan även här i Sverige. Oljor i det stora hela är en bearbetad produkt och som har gått igenom många steg från fröet till den färdiga oljan.

Rapsolja finns i otroligt många produkter och 90% av oljan är genetiskt modifierat (USA och Kanada). Dessa genetiskt modifierade livsmedel stör njurarna och leverfunktionerna, enligt många studier. Leverfunktionen minskar med 43,5% och njurfunktion minskar med 30,8%. Njurarna och levern är helt avgörande för vår existens så att inta ett genetiskt modifierat livsmedel som rapsolja är verkligen inte något jag rekommenderar.

Många rapsoljetillverkare tillsätter även syntetiska antioxidanter till produkten på grund av bristen på oxidativ stabilitet. Rapsolja förblir oerhört instabil under hög värme, vilket skapar oxidation och frigör fria radikaler i kroppen. Fria radikaler i kroppen orsakar alla typer av problem som tex inflammation och för tidigt åldrande.

Forskning drog även slutsatsen att rapsolja minskar nivåerna av E -vitamin i kroppen, vilket ytterligare hjälper tillväxten av fria radikaler, eftersom en av de främsta fördelarna med E -vitamin är dess förmåga att kontrollera fria radikaler.

En studie gjordes på möss och rapsolja och visade att efter 12 månader på 2 msk olja dagligen visade ytterligare ökad bildning av amyloidplack i hjärnan. Skadan åtföljdes av en signifikant minskning av antalet kontakter mellan neuroner, vilket tyder på omfattande synapsskada. Synapser, de områden där neuroner kommer i kontakt med varandra, spelar en central roll i minnesbildning och återhämtning. Forskarna i studien skrev också att "Det finns en chans att konsumtionen av rapsolja också kan påverka uppkomsten och förloppet av andra neurodegenerativa sjukdomar eller andra former av demens."

Rapsolja finns i överflöd

Rapsolja finns i otroligt många bearbetade produkter, allt från växtbaserad mjölk till frysta kanelbullar. För att läka kroppen rekommenderar jag starkt att utesluta allt som innehåller denna olja.

Läs gärna denna artikel där jag skriver mer om vad jag anser om oljor.


Ät vad du kan hitta i naturen, obearbetat och naturligt :)

Vet du inte vad du ska äta för daglig läkning?

*Som medlem får du över 200 recept på läkande kost som gör din vardag lättare, allt från bröd, smoothies, grytor mm.

*Du får även varannan vecka artiklar (som ovan) som hjälper dig i dina dagliga matval.



Referenser:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29920087/

https://www.huffpost.com/entry/genetically-modified-food_b_2039455

https://link.springer.com/article/10.1186/2190-4715-23-10

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19345947/

https://www.healthy-holistic-living.com/canola-soybean-oil-health/

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11745-000-539-5#page-1

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10996482/

https://www.centerforfoodsafety.org/issues/311/ge-foods/ge-food-and-your-health#

https://juicing-for-health.com/scary-truth-about-canola-oil

https://www.canolacouncil.org/canola-encyclopedia/history-of-canola-seed-development/

https://www.smallfootprintfamily.com/the-inconvenient-truth-about-canola-oil

https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/final-determination-regarding-partially-hydrogenated-oils-removing-trans-fat

https://medicalxpress.com/news/2017-12-canola-oil-linked-worsened-memory.html