Fördelar med glutation

"This post contains ad links from Glimja.com and Grongava.se"

Glutation en av de mest kraftfulla antioxidanterna. En viktig försvarare som skyddar celler från bland annat toxiner, miljögifter och fria radikaler. Glutation balanserar immunförsvaret och motverkar åldrande.

Glutation är ett av de hetaste ämnena idag inom både naturlig hälsa och medicinska kretsar med över 139 000 vetenskapliga artiklar har studerat denna kraftfulla molekyl, och experter inser nu att många har brister på grund av:

  • För tidigt åldrande

  • Infektioner

  • Kronisk stress

  • Miljögifter

  • Genmanipulerande livsmedel

  • Artificiella sötningsmedel

  • Överanvändning av antibiotika

  • Och strålbehandling som alltför lätt ges till cancerpatienter idag.

Vad är glutation?

Glutation är en peptid som består av tre viktiga aminosyror som spelar flera viktiga roller i kroppen. Livslängdsforskare tror att det är så avgörande för vår hälsa att nivån i våra celler kan visa för hur länge vi kommer att leva!

Nyckeln till att förstå varför glutation är så avgörande för hälsan är att varje cell i våra kroppar producerar det. Även om det är absolut nödvändigt för att upprätthålla ett hälsosamt immunsystem, är det tekniskt sett inte ett "essentiellt näringsämne" eftersom kroppen kan skapa det från aminosyrorna L-cystein, L-glutaminsyra (en komponent av glutamin) och glycin.

Några av fördelarna med glutation:

  • Hjälper levern att avgifta fett innan galla släpps ut, vilket tar bort stress från gallblåsan

  • Spelar en avgörande roll för immunförsvaret

  • Främjar T-cellsfunktion, vilket är avgörande för ett starkt immunförsvar

  • Hjälper till att förhindra läkemedelsresistens

  • Skyddar mot miljögifter

  • Motverkar cancerutveckling

Vad är symtomen vid glutation brist?

Glutation brist är mycket ovanligt men kan vara en mild, måttlig eller svår beroende på varje enskilt fall. Några av tecknen och symtomen på denna brist kan inkludera anemi, ansamling av för mycket syra i kroppen (metabolisk acidos), frekventa infektioner och symtom orsakade av problem i hjärnan (inklusive kramper, intellektuell funktionsnedsättning och förlust av koordination).

Vilken föda innehåller glutation?

Det finns inga specifika livsmedel naturligt rika på glutation, men det finns livsmedel och kosttillskott som är kända för att öka glutation i kroppen.

Mariatistel

Mariatistel har använts i århundraden av traditionell folkmedicin över hela världen. Specifikt har silymarin, ett unikt flavonoidkomplex som härrör från mjölktistelväxten, använts för leverskador och gallvägssjukdomar.

Enligt forskare är hemligheten bakom mariatistelns läkande förmåga dess förmåga att öka glutation. Det har visat sig öka glutationnivåerna hos råttor och att mariatistel kan hjälpa till att skydda levern från toxicitet i närvaro av alkoholkonsumtion; som är välkänt för att få glutationnivåerna att sjunka. Du kan köpa Mariatistel här.

Mat med svavel

Sedan mitten av 1990-talet har det varit ett väletablerat faktum att glutation koncentrationerna minskar i lever och lungor när svavelaminosyraintaget är otillräckligt. Detta är en av många anledningar till att jag rekommenderar svavelrika, cancerbekämpande korsblommiga grönsaker som en kritisk del av alla naturliga hälsokurer. Dessa inkluderar:

  • Ruccola

  • Broccoli

  • Brysselkål

  • Kål

  • Blomkål

  • Grönkål

  • Rädisa

  • Vattenkrasse

N-acetylcystein (NAC)

N-acetylcystein (NAC) hjälper till att minska svårighetsgraden och frekvensen av väsande andning och andningsattacker genom att förstärka glutation. Det verkar även slemlösande, vilket fungerar som ett effektivt astmamedel. NAC är faktiskt en föregångare till glutation, och det har nyligen visat sig vara mycket effektivt för att behandla problem som beroende, tvångsmässigt beteende, schizofreni och bipolär sjukdom. Du kan köpa NAC här.

Näringsämnen (vitaminer B6, B9, B12 och biotin)

Dessa näringsämnen är kanske de mest avgörande för att kroppen ska kunna producera glutation, enlig Dr Mark Hyman. Det bästa är att konsumera mycket av kosten som innehåller naturlig folat:

  • Kikärtor

  • Pintobönor

  • Linser

  • Spenat

  • Sparris

  • Avokado

  • Rödbetor

  • Broccoli

Viktigt att du tar rätt tillskott av B12. Flytande tillskott som innehåller två former av B12 - metylkobalamin och adenosylkobalamin vilket är att föredra för bästa upptag.

Selen

Selen fungerar som en kraftfull antioxidant och krävs för att din kropp ska skapa glutation.

  • Paranötter- räcker med 2-3 nötter dagligen

  • Spenat

Vitamin C & E

Vitamin C hjälper till att öka glutationen i röda blodkroppar och lymfocyter. Och vitamin E är en viktig antioxidant som arbetar med glutation för att förhindra skador från reaktivt syre och skyddar glutationberoende enzymer.

Tillsammans hjälper vitaminerna C och E till att återvinna glutation och kan hjälpa dig att hålla dig sjukdomsfri. Att äta dessa vitaminer är mycket viktigt. Tillsammans hjälper de till att hålla glutation på optimala nivåer, plus stärker vårt immunförsvar.

Vitamin C:

  • Apelsiner

  • Röd paprika

  • Grönkål

  • Brysselkål

  • Broccoli

  • Jordgubbar

  • Grapefrukt

  • Kiwi

  • Grön paprika

Vitamin E:

  • Mandlar

  • Spenat

  • Sötpotatis

  • Avokado

  • Solrosfrön

  • Butternut squash

Sätt att öka dina glutationnivåer med hjälp av kost och livsstil

Glutation minskar också när vi åldras, av stress och av en ohälsosam livsstil. Därför är det idag vanligt att kroppen inte producerar tillräckliga mängder glutation på egen hand. Det kan man råda bot på med optimerad livsstil och med hjälp av tillskott. Tänk på detta:

  • Optimal sömnkvalitet.

  • Regelbunden rörelse/fysisk aktivitet

  • Minska alkoholintaget.

  • Avlägsna tungmetaller från kroppen. (tungmetaller kan komma från maten vi äter eller exempelvis från amalgamfyllningar i tänderna.

  • Minska stress.

  • Ta bort nikotin.

  • Dra ner på socker och bearbetade snabba kolhydrater.

  • Undvik kemikalier i mat, smink och plast.

Sköldkörteln

Glutation är särskilt viktigt för dig med sköldkörtelsjukdom. För både Hashimotos tyreodit – den vanligaste typen av hypotyreos och Graves tyreodit- den vanligaste typen av hypertyreos – är det konstaterat att nivåerna av glutation är låga.

Det finns flera potentiella fördelar att öka dina nivåer av glutation vid sköldkörtelsjukdom: 

  • Tillsammans med selen ingår i de enzymer som förhindrar inflammation

  • Minskade nivåer av glutation kan skapa obalans i immunförsvaret

  • Stöttar leverns avgiftning av hormonnedbrytningsprodukter, tungmetaller och hormonstörande kemikalier

  • Glutation hjälper till att skydda mitokondrierna, cellens energifabriker. Mitokondrierna kan ta skada och fungera sämre av både för lite och för mycket sköldkörtelhormon.

Du kan köpa tillskott av Glutation genom att klicka här.

Vet du inte vad du ska äta för daglig läkning?

Som medlem får du över 200 läkande recept! och nya recept läggs till med jämna mellanrum :)

+ artiklar som ovan, som hjälper dig mot bättre hälsa.

Den ultimata minikursen på 3 delar om att läka kroppen naturligt

Helt gratis!

Referenser:

Pubchem Glutathione https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/glutathione#section=Top

Minich DM, Brown BI. A Review of Dietary (Phyto)Nutrients for Glutathione Support. Nutrients. 2019;11(9):2073. Published 2019 Sep 3. doi:10.3390/nu11092073

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8001743/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24835770/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11115795/

Rostami R, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Enhanced oxidative stress in Hashimoto’s thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function. Clin Biochem. 2013;46(4-5):308-312. doi:10.1016/j.clinbiochem.2012.11.021

Vrca VB, Skreb F, Cepelak I, Romic Z, Mayer L. Supplementation with antioxidants in the treatment of Graves’ disease; the effect on glutathione peroxidase activity and concentration of selenium. Clin Chim Acta. 2004;341(1-2):55-63. doi:10.1016/j.cccn.2003.10.028

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12165276/

https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10047/glutathione-synthetase-deficiency

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17133738/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9093011/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3044191/

https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/58/1/103/4715823

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12959415/