Hur läker man sina tänder naturligt?

Hur läker man sina tänder naturligt?

Om du är som jag blev du uppvuxen med att socker och dåliga gener orsakar dåliga tänder och att om du fick hål i tänderna som barn, behöver du skära ner på godis och frukt. Och du måste använda fluor, annars går dina tänder sönder. (Oftast förklarad av en tandläkare)

Jag trodde också detta... men det finns mer till historien! (som det alltid gör)

Vad är det som verkligen orsakar dåliga tänder som tex. karies?

Det finns mycket bevis på att kost har en enorm inverkan på oral hälsa och att det även har förekommit fall där karies läks av sig självt. När jag tänkte på detta var det en självklarhet då jag själv har sett i min praktik att vissa hälsoproblem bromsar eller försvinner helt med hjälp av kosten.

Enligt tandläkare idag MÅSTE du använda fluor för att kunna bygga upp dina tänder och fluor är det enda som läker karies. Vilken bullshit!  Penga industri..

Varför skulle ben och annan vävnad kunna läka och regenerera, men inte tänder?

Jag var en av de barn som alltid hade karies, fick mina hål lagade varje år. Jag fick höra att det var genetiskt och att fluor är det enda som hjälper. Jag borstade med fluor och använde fluor munvatten varje dag. Ändå hade jag flera kariesangrepp varje år!

Jag har för många år sedan slutat med fluor av många anledningar (det får bli en annan artikel) men en anledning är att fluor är helt enkelt ett gift som kan skapa stora problem med hälsan.

Vad hände med mina tänder!??

( pinsamt... :/ )

Jag gör alltid min egen tandkräm på kokosolja och bikarbonat med lite diverse örter. Men oljan tog slut och jag använde bara bikarbonat i ca 2 månader (lata jag…) det ångrar jag starkt idag. Gör aldrig det!! Jag förstörde min emalj… mina tänder blev gula och genomskinliga (bild nedan) och åt jag tex blåbär så blev tänderna blåa och färgen blev kvar hela dagen! Se bilden.

Bilden ovan: 6 timmar efter ätit blåbär...

Detta ångrade jag djupt då mina tänder blev gula cch genomskinliga (se bilden nedan). Men jag bestämde mig för att fixa detta utan att lyssna på samhället… ja det som jag brukar göra 😉 och se resultatet på den sista bilden, enbart efter ca 4 månader. 

Bilden ovan : Förstörd emalj, gula och genomskinliga  Bild nedan:  4 månader på ett strikt kost program

Bilden ovan: Förstörd emalj, gula och genomskinliga

Bild nedan: 4 månader på ett strikt kost program

Senast jag var hos tandläkaren var i Australien och jag hade ca 6 hål. Detta var strax efter att jag slutat med fluor. Som student hade jag inte råd att fixa hålen. Nu har jag inte varit till tandläkaren på ca 5 år, har inte använt fluor på ca 8 år. Bestämde mig för en års kontroll för att se hur dåliga mina tänder var. Väntade mig det värsta!

Jag gick ut från tandläkaren med ett stort leende! Mina tänder var i väldigt bra skick. Min emalj var det inget fel på. Jag hade ett ynket litet hål som jag planerar att läka själv, som jag antar att jag gjorde med de tidigare hålen jag hade i Australien. Kom ihåg, jag hade sex hål i Australien för några år sedan, och idag ett?? dessa måste ha läkt.

Jag bestämde mig för att gå hem och skriva denna artikel till er så att ni också kan ta hand om era tänder!

Så vad säger studierna?

Som Dr. Weston A. Price (tandläkare) fann och skrev detaljerad i Nutrition and Physical Degeneration fanns det kulturer över hela världen som hade perfekta tänder trots att de inte hade tillgång till tandläkare eller fluor tandkräm, medan liknande kulturer med olika dieter hade mycket karies

Dr. Edward Mellanby (han upptäckte vitamin D) och hans fru Dr May Mellanby (upptäckte näringsämnenas roller i oral hälsa). Dessa två bidrog med mycket forskning inom områdena ben- och tandhälsa och mineral absorption.

Läkarens slutsats: Diet påverkar oral hälsa

Dessa läkare nådde samma slutsats efter år av forskning, att tandhälsan i stor utsträckning bestäms av kost, särskilt tre huvudfaktorer:

 • Närvaron av tillräckligt med mineraler i kosten. Speciellt de fettlösliga vitaminer (A, D, E och K).

 • Hur biologiskt dessa näringsämnen är och hur väl kroppen absorberar dem.

 • De fann att detta i hög grad påverkas av närvaron av fytinsyra i kosten och hur mycket socker som konsumeras

Vad är fytinsyra?

Fytinsyra är en fosfor molekyl som är tätt bunden med andra molekyler för att bilda en typ av fosfor som inte lätt absorberas av människor. Fytinsyra molekylens "armar" binder enkelt med andra mineraler, såsom kalcium, magnesium, järn och zink, vilket gör dessa mineraler svåra för oss att absorbera.

Från Weston A. Price Foundation:

Fytinsyra finns i korn, nötter, frön och baljväxter och betydligt mindre mängd i vissa frukter och grönsaker. Kroppen omvandlar naturligt fytinsyra till fytater, som inte absorberas så lätt av oss och det kan resultera i att mineraler som kalcium dras från kroppen.

Moderna odlingsmetoder, inklusive användningen av högt fosforgödselmedel, innebär en högre fytin syrahalt i många livsmedel. Frön, nötter, kli, havregryn och sojabönor är särskilt höga i fytinsyra, och dessa livsmedel finns närvarande i överflöd i modern kost.

Fytinsyra effekt på ben och tandhälsa

Människor som konsumerar stora mängder fytinsyra i form av korn, frön, nötter och baljväxter har högre doser av tand problem, mineralbrist och osteoporos.

På lång sikt, när kosten saknar mineraler eller innehåller höga halter av fytater eller båda, sänks ämnesomsättningen, och kroppen går in i mineral svältläge. Kroppen sätter sig upp för att använda så lite av dessa mineraler som möjligt. Vuxna kan gå i årtionden på en hög fytat diet, men för växande barn är det mindre bra. 

Den goda nyheten är att tänder (och ben) kan läka sig i en process som kallas remineralisering, vilket äger efter att tandens ph värde återfått sitt neutrala värde. I grund och botten kan specialiserade celler i mitten av tanden regenerera dentin, skiktet av tand strax under emaljen, och emaljen kan sedan ordentligt remineralisera sig från utsidan. Samma process händer i ben när fytinsyra avlägsnas från kosten och mineraler och fettlösliga vitaminer tillsätts i kosten.

För att bevisa denna teori, DR. Mellanby gjorde en studie med barn som hade karies och rapporterade sina fynd i British Medical Journal. Barnen sattes i tre grupper:

 • Grupp 1: Vanlig diet plus havregryn (som är hög i fytinsyra)

 • Grupp två: Vanlig diet plus vitamin D

 • Grupp tre: Diet låg i fytinsyra plus vitamin D.

Det här är vad de hittade:

 1. Gruppen som konsumerar fytinsyra utan extra vitamin D fortsatte att få karies med liten eller ingen läkning.
 2. Gruppen som bara kompletterat D-vitamin visade viss läkande, men fick också några nya karies.
 3. Gruppen som förbrukade ingen fytinsyra och kompletterande vitamin D visade mycket få nya kariesangrepp och hade faktiskt många befintliga hål som hade läkts!


Hur åt jag för att få tillbaka min emalj och läka karies?

Så fort jag berättade för min tandläkare att jag inte använder flour så såg det ut som det var det värsta som kunde hända i hela världen. Det lilla hålet jag hade i en tand var självklart på grund av att jag inte använde fluor enligt min tandläkare. Hon sa ingenting när jag nämnde att jag hade flera hål när jag bodde i Australien och att dom nu är borta. Hon koncentrerade enbart på mitt icke fluor användande!

Hon skrev sedan i min journal med stora bokstäver att jag vägrar fluor. Jag bara skrattade inombords :)

I mitt eget liv och i ytterligare läsning har jag funnit en massa intressant läsning och lyckligtvis har en trasig tand förmågan att läka sig själv. Tanden innehåller också celler som kallas odontoblaster, som bildar nytt dentin om kosten är bra.

För att vara rättvis tror jag att de flesta tandläkare förmodligen inte ser många patienter som äter en viss diet för att förbättra sin orala hälsa, och de flesta studier och forskning de läser görs troligen på människor som äter en "vanlig" diet (högt i fytinsyra och låg i D-vitamin), så det är mycket logiskt att de inte skulle tro att tänderna kunde läka. Det är verkligen inte vanligt, men med några specifika kosttillskott och ett mycket noggrant näringsprogram är det möjligt!

Läs nedan hur jag läkte mina tänder och om du vill ha hjälp med ett kostprogram gällande detta så erbjuder jag online konsultationer.

Vad bör du tänka på om du vill läka dina tänder?

 • Det måste förekomma tillräckligt med mineraler i kosten. Ät mycket grönt och frukt, Speciellt apelsiner. Apelsiner innehåller mängder av kalcium som är lätt bio tillgängliga. Det är en myt att frukt skadar tänder!! Det är tvärtom. Men självklart ska du inte borsta dina tänder efter att du har ätit en citron. Sunt förnuft :) Mer om frukt och tänder får bli en annan artikel!
 • Förekomsten av tillräckligt med fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) i kosten.
 • Hur bio-tillgängliga dessa näringsämnen är och hur bra kroppen absorberar dem. Detta påverkas i hög grad av närvaron av fytinsyra i kosten. (kanske behöver du läka din kropp och genomföra en detox för att vara säker på att kroppen absorberar näringsämnen?)

Vad betyder detta praktiskt taget med kosten?

Det är inte möjligt eller nödvändigt att eliminera fytinsyra från kosten. Vad som bör övervägas är att ta hand om att minimera de livsmedel som innehåller de högsta mängden fytinsyra.

Vissa preparat som blötläggning och jäsning kan minska fytinsyra halten och bör göras om maten ska konsumeras, men i många fall är det bättre att undvika dessa livsmedel helt.

Nötter har till exempel en hög fytinsyra halt som kan reduceras kraftigt genom att blötlägga nötterna över natten och sedan skölja dessa innan konsumtion.

När det gäller gryn och baljväxter är det bäst att eliminera dem helt under perioden du behöver läka dina tänder. 

Exakt hur jag åt i 4 månader då jag läkte min emalj.

Frukost:

Smoothie på enbart frukt och spenat eller grönkål

Snacks:

Frukt (mest apelsiner)

Lunch:

6-8 olika frukter eller smoothie

Middag:

Ugns bakade rotfrukter med grönkålssallad

Kosttillskott:

Vitamin D

Zink

Multivitamin

Probiotika 

B12 

Vill du läsa mer om detta rekommenderar jag:

Boken "cure tooth decay"

 

 

Referenser:

 1. Odontoblasts: the cells forming and maintaining dentine. www.ncbi.nih.gov/pubmed/15147714
 2. Cure Tooth Decay, Remineralize Cavities and Repair Your Teeth Naturally with Good Food av Ramiel Nagel

 3. https://www.thedentalessentials.com/Dr_Mellanby_s_trials_s/38.htm

 4. http://www.thedentalessentials.com/v/Downloads/Mellanby%20Nutrition%20and%20Disease%201934.pdf
 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Odontoblast
Lindra smärta naturligt med ingefära

Lindra smärta naturligt med ingefära

Fördelar med Oregano olja

Fördelar med Oregano olja